Ce cred aleşii hunedoreni despre pensia specialã a primarilor

  Natalia Bumbac

Aleşii locali şi judeţeni vor beneficia de o indemnizaţie specială la pensionare, conform unei legi aprobate luni de Senat şi care va intra în vigoare după ce va fi promulgată de Preşedintele României. Asta, după ce în urmă cu o lună, proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputaţilor. Legea, în forma adoptată de plenul Senatului, prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare eşalonate, au dreptul la încetarea mandatului la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de ales local sau judeţean. De asemenea, potrivit unui amendament adoptat de Senat, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă şi care au ocupat până la vârsta de pensionare şi alte funcţii pentru care este stabilită indemnizaţia pentru limită de vârstă, prin alte acte normative, au obligaţia să opteze pentru una dintre indemnizaţii.

„Au votat-o, dar nu recunosc”
Printre iniţiatorii proiectului legislativ se numără parlamentari de la toate partidele care fac parte din actualul Legislativ, inclusiv de la PNL, deşi susţinerea acestuia şi-o asumă doar o parte dintre senatori.
„Grupul de senatori PSD – UNPR a votat pentru acest proiect de lege. La baza acestei decizii a stat faptul că aleşii locali şi judeţeni, deşi au responsabilităţi foarte multe, nu sunt remuneraţi pe măsură. Am adus un amendament la această lege, care a fost aprobat şi care prevede ca aleşii locali şi judeţeni care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie să nu beneficieze de această indemnizaţie. Legea a fost votată de senatori de la toate partidele, deşi unii au spus că nu votează”, a afirmat senatorul Haralambie Vochiţoiu. Acesta a mai spus că regretă faptul că nu a trecut de Legislativ proiectul introdus în circuitul legislativ al Parlamentului, care prevedea acordarea celei de-a 13-a pensii, de care ar fi beneficiat peste 3,5 milioane de români. „Bănuiam că se va ajunge în situaţia nedorită să creştem pensiile celor aleşi, decât ale celor care aleg”, a concluzionat senatorul hunedorean.

„Este nevoie de Legea salarizării unitare”
„PNL nu a votat acest proiect de lege, aşa cum s-a anunţat, senatorii liberali au părăsit sala de şedinţe, fiind o decizie politică pe care am respectat-o. În principiu, nu sunt total împotriva acestei legi, doar că nu sunt de acord cu legi speciale, ci să fie totul la vedere. Cel mai corect ar fi fost să se pună în aplicare Legea salarizării unitare, care a fost întocmită de şase ani şi care-i amânată din diverse motive. O astfel de lege există în toate statele Uniunii Europene şi ar fi rezolvat multe dintre aceste disensiuni. Acolo sunt calculate salariile tuturor bugetarilor, se pleacă de la femeia de serviciu şi se ajunge la salariul preşedintelui. Nu ar mai fi fost nevoie de legi speciale sau de indemnizaţii speciale”, a afirmat senatorul Dorin Păran.

Ce-i prea mult strică
Deşi liberalii au refuzat să susţină acest proiect de lege, aleşii locali din acelaşi partid cu ei nu sunt total împotrivă ca la bătrâneţe să poată beneficia de o recompensă pentru anii plini de stres petrecuţi în fruntea primăriilor. Doar că nu sunt de acord cu cuantumul indemnizaţiei şi cu momentul ales pentru a promova o astfel de lege.
„Nu ştiu dacă această lege este bună sau nu, dar mi se pare că indemnizaţiile care se vor acorda în baza ei sunt prea mari. Am ridicat această problemă în Biroul Permanent Judeţean al partidului, prin care am cerut să se ia în calcul doar perioada dintre două mandate. Cunosc cazuri de primari de comună, care după 20 de ani de muncă la Combinatul siderurgic şi mai multe mandate în fruntea primăriei au ajuns să primească o pensie de aproximativ 1.000 de lei. Adoptarea unei astfel de legi ne pune într-o lumină nefavorabilă în faţa oamenilor”, a declarat Marcel Goia, primarul oraşului Haţeg. Acesta a ţinut să precizeze că şi indemnizaţiile pentru parlamentari sunt prea mari şi că deşi unii declară că nu au fost de acord ca parlamentarii să beneficieze de pensii speciale, nici unul nu ar fi mers la notar să dea declaraţie pe propria răspundere că a votat împotriva acelor legi speciale.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Vai ce principial este acest Goia. Sa dea o declaratie notariala ca refuza indemnizatia de primar post mandat. Dar sa o dea acum nu joia dupa miercurea ciuc.

  • Vai ce principial este acest Goia. Sa dea o declaratie notariala ca refuza indemnizatia de primar post mandat. Dar sa o dea acum nu joia dupa miercurea ciuc.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago