Categories: Actualitate

CAR Romsilva Deva – Instituţie Financiară Nebancară a silvicultorilor şi nu numai

În  anul 1975, la iniţiativa unui grup de salariaţi din Inspectoratul Silvic Hunedoara, cum se numea la acea dată, s-a constituit Casa de Ajutor Reciproc a Salariaţilor din Inspectoratul Silvic Hunedoara, printre membrii fondatori amintind pe Mărginean Şofron, Sîrbu Oniţa, Ganea Ion, Hozan Ioan, Talpaş Mircea ş.a. În scurt timp, numărul membrilor Casei de ajutor reciproc a ajuns la 60 de persoane, atât din Inspectoratul Silvic Hunedoara, dar şi din cadrul A.J.V.P.S. Hunedoara şi I.C.A.S. Simeria.
Nevoia de împrumuturi fiind pronunţată în acei ani ca şi în prezent, a determinat ca numărul de membri să înregistreze o evoluţie ascendentă în timp, astfel că în urmă cu 10 ani, Casa avea deja un număr de 650 de membri. De atunci şi până în prezent, pe fondul restructurărilor de personal din cadrul Direcţiei Silvice şi al celorlalte două unităţi, numărul membrilor a scăzut, apoi s-a stabilizat la circa 490 membri. Specificul acestei Case de ajutor reciproc este răspândirea teritorială a salariaţilor-membri ai Casei de ajutor reciproc, marea majoritate provenind din cele 11 ocoale silvice.
Încă de la constituirea Uniunii Teritoriale a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor din judeţul Hunedoara, conştientizând faptul că numai uniţi putem rezista ca entitate, conferinţa membrilor de la acea dată a hotărât să facem parte din această mare familie a caselor de ajutor reciproc. Chiar dacă avem un specific aparte, uniunea teritorială ne sprijină cu asigurarea cadrului legislativ în care să ne putem desfăşura activitatea, precum şi supravegherea şi controlul de specialitate.
Consiliul director a fost preocupat de informatizarea activităţii, aceasta fiind printre primele case de ajutor reciproc din cadrul Uniunii C.A.R. Hunedoara care a informatizat evidenţa, beneficiind pe tot parcursul acestor ani de sprijinul informaticienilor acesteia. În condiţiile actuale, când siguranţa locului de muncă nu mai este garantată în nici o entitate economică, delincvenţa la împrumuturi începe să se facă simţită şi la noi. De aceea s-a adoptat hotărârea preluării şi implementării atât a programul informatic de gestiune pus la dispoziţie de Uniunea C.A.R. Hunedoara, cât şi a Centralei de Incidente de plăţi C.A.R.
Răspândirea teritorială a membrilor a determinat practicarea unui singur tip de împrumut, respectiv cel tradiţional, în valoare maximă  de trei ori valoarea fondului social, restituibil în maximum 60 de rate lunare. Consiliul director are ca obiectiv în perioada următoare diversificarea împrumuturilor, aceasta fiind o necesitate a perioadei actuale în care nevoia de împrumuturi pe termen scurt este tot mai mare. De asemenea, întrucât garantarea împrumuturilor prin giranţi este tot mai greu de realizat, vom încuraja împrumutul de capitalizare prin care membrii să poată constitui în timp mai scurt un fond social substanţial cu care să garanteze împrumuturi. Astfel, fie vor fi necesari mai puţini giranţi, fie vor putea accesa împrumuturi cu o valoare mai mare, în limita capacităţii de rambursare. În anul trecut, CAR Romsilva a acordat membrilor un număr de 124 împrumuturi în valoare totală de 945.900 lei.
Rezultatele financiare ale ultimilor ani au fost cele aşteptate. Astfel, în anul 2014 s-au obţinut venituri care s-au încadrat în prevederile bugetare, iar totalul cheltuielilor a fost de numai 40,33 la sută din venituri, ceea ce a condus la obţinerea unui excedent care a fost repartizat în proporţie de 92 la sută membrilor sub formă de dobândă la fondul social, dobândă ce nu este supusă impozitării conform legislaţiei în vigoare. Aceasta depăşeşte cu mult atât rata inflaţiei cât şi dobânzile acordate pe piaţa  pentru depozite la termen. În acest fel, cointeresăm membrii să-şi constituie fonduri sociale solide, fonduri administrate cu responsabilitate şi spirit de buni gospodari.
Capitalurile proprii au crescut şi ele, în acest moment, noi fiind preocupaţi mai mult de protejarea fondurilor sociale prin dobânzile anuale acordate membrilor. Activele productive ale Casei au înregistrat şi ele un trend ascendent în fiecare an faţă de nivelul înregistrat la finele anului precedent.
Managementul unităţii conştientizează faptul că sunt multe de făcut pentru a consacra această Casă de ajutor reciproc ca o adevărată şi puternică instituţie financiară nebancară. În primul rând, trebuie să reuşim să avem în rândurile membrilor C.A.R. cea mai mare parte a salariaţilor din silvicultură şi nu numai, porţile  fiind deschise oricărei persoane salariate, iar Consiliul Director va continua să aplice măsuri manageriale care să sporească atractivitatea serviciilor pe care le oferim.
Preşedinte, Victor Coandă

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Confirm faptul că e un CAR serios și demn de încredere, care m-a ajutat prompt în perioadele când am avut nevoie.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

16 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

16 ore ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

16 ore ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

16 ore ago

Aveți grijă ce plăți faceți pe internet! O hunedoreancă a rămas fără banii din contul fetiței sale

Una dintre fiicele femeii din muni­cipiul Hunedoara a făcut o plată în valoare de 9…

16 ore ago

Învinuită de distrugere. Supărată că a pierdut, o femeie a făcut zob un aparat de păcănele

Femeia din Simeria, amatoare de jo­curi de noroc, și-a folosit poșeta drept armă în lupta…

16 ore ago