Campanie pentru identificarea câinilor din gospodării la Hunedoara

Adriana Năstase

Primăria municipiului Hunedoara inten­ţio­nează să deruleze în perioada următoare o campanie de identificare a câinilor din gos­po­dării care încă nu sunt înregistraţi (micro­ci­paţi şi trecuţi în RECS – Registrul de Evi­denţă a Câinilor cu Stăpân). Campania vi­zează, de asemenea, şi sterilizarea câinilor din gospodării.

Iniţiativa primăriei
În acest scop, ieri, la sediul Primăriei a avut loc o primă întrevedere la care au par­ti­cipat re­prezentaţi ai Biroului pentru Protec­ţia Ani­malelor din cadrul IPJ Hunedoara, ai Direcţiei Sanitar Veterinare, Consiliului Ju­deţean, Po­liţiei Locale, Poliţiei municipiului Hunedoara şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean. La întâlnire au mai fost prezenţi reprezen­tanţi ai Asociaţiei „Humane So­ciety” Hu­ne­doara şi ai societăţii SalubPrest (so­cietate care se ocupă şi de gestionarea problemei câinilor fără stăpân pe raza municipiului). Întâlnirea a avut loc la inţiativa Primăriei şi a Asociaţiei „Humane Society” Hunedoara.
Pe parcursul întrevederii s-au discutat mai multe aspecte referitoare la prevederile le­gale în domeniu şi la posibilităţile de orga­ni­zare a unei campanii care să urmărească în­re­gistrarea şi sterilizarea tuturor câinilor din gospodării.

Nu se doreşte amendarea
„Este doar un prim pas făcut astăzi în în­cer­carea noastră de a stopa un fenomen ne­dorit: continua apariţie a câinilor fără stăpân pe străzi. Principala cauză a acestei pro­ble­me o reprezintă câinii din gospodării, în spe­cial din gospodăriile aflate în satele apar­ţi­nă­toare, care nu sunt înregistraţi şi nici steri­li­zaţi. Există prevederi legale pentru astfel de situaţii, însă noi nu facem un scop din apli­ca­rea de amenzi, sancţiunile pentru astfel de situaţii începând de la 2.000 de lei şi ajun­gând până la 10.000 de lei. Noi dorim să venim în sprijinul proprietarilor de câini. Există multe cazuri în care deţinătorii de câini nu dispun de resursele logistice ne­ce­sare pentru a-i duce la un cabinet veterinar pentru înregistrare şi sterilizare. Va mai fi nevoie de o rundă de discuţii, în special cu re­prezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare, după care, sper eu, vom putea avea un plan de acţiune clar stabilit. Ţin să le mulţumesc domnilor Octavian Nanu şi Lucian Trestianu de la Asociaţia Humane Society pentru interesul şi pentru implicarea de care dau dovadă în rezolvarea problemelor de acest fel”, a declarat Dan Bobouţanu, primarul mu­nicipiului Hunedoara.

Sute de animale capturate
Începând din martie 2020, în municipiul Hu­nedoara activitatea de gestionare a câi­nilor fără stăpân este asigurată de socie­ta­tea comercială SalubPrest (aflată în subor­di­nea Consiliului Local). De la 1 martie 2020 şi până la 31 martie 2021, SalubPrest Hu­ne­doara a capturat 625 de câini, dintre care doar 11 au fost revendicaţi de proprietari. În acelaşi interval, SalubPrest a reuşit să ofere spre adopţie 504 câini şi să sterilizeze 314 dintre câinii care au ajuns în adăpostul ame­na­jat în incinta fostei unităţi militare de la Hăşdat (mulţi dintre câinii capturaţi erau deja sterilizaţi la momentul capturării sau nu au putut fi sterilizaţi din cauza vârstei). Im­por­tant de menţionat, în cadrul adăpostului gestionat de Primăria Hunedoara, prin in­ter­mediul SalubPrest, nu s-a eutanasiat şi nu se eutanasiază nici un câine.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

14 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

14 ore ago