Categories: Flash

Băile Olăneşti, locul izvoarelor de aur

Băile Olăneşti sunt situate în judeţul Vâlcea, fiind supranumite şi „Izvoarele de aur”, nume datorat izvoarelor minerale iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase şi clorurate, hipotone sau izotone
Oraşul este relativ nou. El  se află aşezat pe Valea Olăneştiului, afluent al Oltului şi este înconjurat de munţii Gerea, Folea şi Căprăreaţa,  din Carpaţii Meridionali, ai căror înălţimi se pierd în dealuri împădurite. Aceasta face ca iernile să fie blânde şi verile răcoroase.
Scurt istoric al oraşului-staţiune
Vechimea oraşului se indentifică cu existenţa descoperii izvoarelor. Apele minerale de la Olăneşti sunt menţionate prima dată într-un hrisov din 1760 şi sunt numite ape tămăduitoare, acestea aflându-se pe moşia clucerului Toma Olănescu, care construieşte primele camere de băi. De aici şi numele de Băile Olăneşti.
Primele analize ale apelor s-au făcut pe la 1830, punându-se în evidenţă prezenţa iodului. În 1868 dr. Carol Davila, împreună cu un chimist, fac analiza chimică a apelor, evidenţiind 40 de izvoare. Se ridică primele stabilimente de tratament. Anul 1873 se poate socoti anul apariţiei staţiunii, deoarece în acest an, apele locului duse la diferite expoziţii ale Europei, revin cu medalii de aur, astfel că aşezarea intră în atenţia lumii, fiind comparată cu tratamentele de la Baden-Baden, Karlovy-Vary şi Aix de Bains.
După primul război mondial, staţiunii i se dă o nouă viaţă. S-au făcut noi amenajări hoteliere, s-au amenajat izvoarele şi s-a construit un pavilion de băi minerale cu apă sulfuroasă, s-a făcut analizarea izvoarelor noi descoperite, cel mai important şi totodată renumit, fiind Izvorul nr.24, descoperit prin anul 1950.
Aceste izvoare binefăcătoare au dus la construcţia în anii 1950 a unei baze de tratament, cunoscută ca „Vila 1 Mai“. Între timp, s-a mărit baza de tratament prin construcţia unui mare complex hotelier cu bază de tratament, „Parângul“. Staţiunea a continuat să se dezvolte, chiar şi în ultimii ani fiind construite numeroase clădiri pentru a asigura cazarea unui număr cât mai mare de turişti.
Factorii naturali de cură: climatic şi hidromineral
Staţiunea Băile Olăneşti este una dintre puţinele localităţi din ţară care întruneşte în chip armonios doi factori naturali de cură: factorul climatic şi topoclimatic local, şi factorul hidromineral constituit din apele minerale.
Băile Olăneşti ocupă primul loc printre staţiunile balneoclimaterice din România în ceea ce priveşte numărul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, ca şi varietatea compoziţiei şi a concentraţiei apelor minerale. În staţiune se găsesc peste 35 surse hidrominerale, atât ca izvoare naturale, cât şi ca rezultat al unor lucrări de foraje şi miniere (puţuri şi galerii). Un număr de 15 izvoare minerale sunt captate pentru cura internă. Două izvoare minerale şi patru sonde cu apă minerală sunt folosite pentru cura externă.
Posibilităţi de cazare
Posibilităţile de cazare din staţiune sunt numeroase şi diverse. Astfel, aici există în funcţiune 13 hoteluri de patru, trei şi două stele, 10 pensiuni şi 12 vile unde cei veniţi în staţiune, fie şi ca simpli turişti pentru un weekend, pot să-şi găsească loc de cazare. Fireşte, există aici şi restaurante, baruri, sau localuri mai mici unde pot să servească masa.
Oferte de agrement
În staţiune, la centrele balneare din Parcul Central, există piscine şi bazine interioare cu apă termală sulfuroasă, dar şi cu apă dulce, precum şi o piscină exterioară deschisă pe perioada verii.
Alte posibilităţi de agrement ar fi  traseele off-road cu ATV şi maşini de teren care se pot închiria, săli de fitness, saună, masaj, drumeţii spre rezervaţiile naturale din jur sau la mânăstirile din zonă, teatru, discoteci, cluburi, pub-uri şi un Mall.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

2 zile ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

2 zile ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

2 zile ago

Aveți grijă ce plăți faceți pe internet! O hunedoreancă a rămas fără banii din contul fetiței sale

Una dintre fiicele femeii din muni­cipiul Hunedoara a făcut o plată în valoare de 9…

2 zile ago