Categories: EvenimentFlash

CAZUL BERBECEANU. Procurorii DNA a dispus control judiciar și față de Ioan Mureșan, șeful DIICOT Alba

       După ce, cu câteva zile în urmă, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au luat aceeași măsură față de Nicolae Cean, procuror la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Alba, luni, aceștia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar și față de procurorul Ioan Mureșan (în dreapta, în foto), șeful DIICOT Serviciul Teritorial Alba, acuzat de mai multe fapte în legătură cu cercetarea abuzivă a comisarului șef Traian Berbeceanu (în stânga, în foto), fost șef al BCCO Alba Iulia.

Cercetați pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă și fals intelectual

Ioan Mureșan este cercetat pentru abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, represiune nedreaptă și fals intelectual, alături de Alin Muntean, ofițer de poliție judiciară la BCCO Alba și Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul Tribunalului Alba.

„Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul Ioan Mureșan. (…) Măsura a fost dispusă pe toată durata urmăririi penale, începând de la data de 5 mai 2014, până la finalizarea urmăririi penale în cauză”, se arată într-un comunicat al DNA.

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar se arată că, la sfârșitul lunii aprilie, după ce i-a fost adusă la cunoștință învinuirea lui Ioan Mureșan, în prezentul dosar, acesta i-a prezentat unui martor audiat în aceeași cauză penală, o declarație a unei alte persoane, pe care o obținuse de la apărătorii săi. „Cu aceeași ocazie, inculpatul Mureșan i-a precizat că acesta își schimbase declarația și în cuprinsul ei făcea diferite referiri la persoana martorului”, precizează DNA.

Ce presupune punerea sub control judiciar

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Ioan Mureșan este obligat să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului întocmit sau ori de câte ori este chemat; să nu depășească raza teritorială a municipiului  Alba Iulia, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Gravă vătămare adusă drepturilor și intereselor lui Berbeceanu 

Pe 19 martie, DNA a anunțat că a început urmărirea penală față de procurorul Ioan Mureșan, șeful DIICOT — Serviciul Teritorial Alba, acesta fiind acuzat că a săvârșit mai multe abuzuri în ancheta care îl privea pe Traian Berbeceanu. DNA susține că procurorul Ioan Mureșan și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, când a dispus, în 21 octombrie 2013, începerea urmăririi penale și reținerea lui Traian Berbeceanu, șef BCCO Alba, pentru mai multe infracțiuni, în absența existenței la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârșirea faptelor; a folosit declarații obținute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relații de adversitate cu Berbeceanu, prin întrebuințarea de promisiuni nelegale sau de amenințări față de altele cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declarații împotriva acestuia, prin valorificarea unor documente fără relevanță probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor și intereselor legale ale acestuia. (Mircea Crivăț)

 

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

3 zile ago