Categories: ActualitateFlash

Au împuşcat porumbeii voiajori

Nicolle Ebner

Nouă vânători, membri ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Hunedoara, au omorât şi rănit, cu sânge rece, mai mulţi porumbei voiajori ai columbofililor din localitatea Cristur. Unul dintre vânători nu a mai putut fugi şi a fost prins de către sătenii furioşi, iar în tolba acestuia a fost găsită şi dovada masacrului: un porumbel împuşcat cu alice în piept şi căruia îi fusese rupt capul, astfel încât să poată fi mâncat.

Cu porumbelul mort în tolbă
Ieri după-amiază, mai multe rafale de arme i-au scos din case pe majoritatea locuitorilor din Cristur. Panicaţi, oamenii au încercat să afle despre ce este vorba. Nu le-a fost prea greu, pentru că, la vreo 150 de metri de şirul de case de la marginea localităţii, pe terenul de fotbal, nouă vânători dispuşi într-un areal de vreo 30 de metri pătraţi, trăgeau de zor în stolul de porumbei voiajori aparţinând columbofililor din Cristur.
Călin David, Gelu Furca şi Raul Rusu au împreună 150 de porumbei voiajori, pe care-i iubesc ca pe ochii din cap, mai ales că au reuşit, cu multă răbdare şi bani, pe unii dintre ei să-i pregătească pentru concursurile internaţionale. Ieri după-amiază, bucuroşi de timpul frumos de afară, cei trei columbofili au dat drumul porumbeilor să-şi facă siesta şi să zboare câteva minute în libertate. Zborul voiajorilor a fost curmat de vânătorii care, de fapt, conform autorizaţiei ACB 97262/6.11.2009, pentru fondul de vânătoare nr. 28, în data de 8 noiembrie, aveau voie să vâneze maximum 10 fazani, cinci vulpi şi 10 coţofene. Se vede treaba că, dacă n-au reuşit să împuşte nici măcar o coţofană, trupa de vânători s-a apucat să tragă după porumbeii oamenilor din sat.
Furioşi, sătenii au tăbărât pe vânătorii care au luat-o la goană ca să-şi scape spinarea de scărmăneală. „Când am ajuns, încă mai trăgeau. Erau vreo 9-10 şi trăgeau în stolul de porumbei care zbura deasupra lor”, povesteşte Călin David, columbofilul care a avut neşansa să-şi găsească unul dintre porumbei, decapitat, în tolba lui Gheorghe Jude, vânătorul care nu a mai apucat să fugă. „Porumbelul era pregătit pentru cină. I-a rupt capul ca să i se scurgă sângele din corp şi să poată fi mâncat. Îmi venea să-l omor pentru ceea ce a făcut”, spune Călin David.

Ei zic că n-au încălcat legea
„Vânătorii nu au încălcat nici o lege, deoarece conform normativelor, au dreptul să tragă cu puşca dacă sunt la o distanţă de 200 de metri de ultima casă locuită”, susţine Florin Bînţu, organizatorul vânătorii de ieri. „De 20 de ani, vânaţi pe terenurile noastre. Trageţi în orice. În câinii şi pisicile de pe proprietăţile noastre, şi nimeni nu vă face nimic. De data asta, v-am prins asupra faptului”, i-a răspuns acestuia Ioan David, un alt martor. Sătenii au chemat imediat poliţia care a şi început cercetările, la faţa locului, după care vânătorul prins de săteni şi organizatorul partidei de vânătoare au fost duşi la Poliţia Deva pentru audieri. În total, au fost adunate 70 de cartuşe goale care au fost trase, potrivit martorilor, în jumătate de oră, iar până la căderea nopţii, s-a constatat că au fost omorâţi trei porumbei. Doi au fost răniţi, însă au reuşit să ajungă înapoi acasă, iar cinci sunt lipsă. Pierderea este enormă pentru că numai un columbofil ştie ce înseamnă să-ţi moară, sub priviri, porumbelul care întotdeauna abia aşteaptă să se întoarcă la stăpânul lui, şi de la distanţe de peste 1.000 de km.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Da, stirea este penala, sint curios ce vor face autoritatile cu asemenea animale inzestrate cu ratiune.Personal detest vinatoarea pentru ca nu pot intelege placerea unora de a ucide animale care nu le-au facut nici un rau.Este deja de notorietate faptul ca se ewlibereaza o autorizatie pentru o anumita categorie de vinat apoi in realitate in teren se trage in orice ca si in cazul de fata. Mai mult tot la Cristur in toamna anului trecut si pe parcursul anului curent vulpile au golit jumatate din cotetele din sat iar multi cetateni au renuntat sa mai infiinteze culturi de porumb si cartofi din cauza hoardelor de mistreti din ce in ce mai numerosi si mai indrazneti. Si in conditiile aste se vineaza porumbeii domestici, ce mai...., tara lui papura voda !!

  • bla bla bla.... o poveste indrugata de taranii aceia si dezvoltata de presa .... tipic romanesc!!! in lipsa de articole ce sa scrieti si voi :-?? ! ''va multumim ca existati, ce ne-am face noi fara voi?''

  • asai-i bai,daca va plictisiti trageti in porumbei,la fel si escrocii de BRACONIERi ,bah jigodiilor lasati porumbeii sa zboare fmm de depravati`

  • S-au terminat subiectele?? Mare crima: nici daca ar fi fost impuscat un om, nu era atata tam-tam ! Sunteti penibili cu porumbeii astia.Dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere !

  • Sa le ia armele la fraieri si sa plateasca porumbeii cu varf si indesat sa se sature de puscat pasarile oamenilor

  • Bine zice Raul !! Si barbu pizdi mai date in fam mati nuti comvine dute in cristosu mati de rata nu mai comenta aiurea ratatu draq !! Sa le ia permisu si nui mai lasa sa vanzeze ! Plus ca sunt si maroti care au spus ca au cazut alicele pe ei in curte !! Si mai si comeneaza vanatori astia, daca nu erau vinovati de ce au fugit de acolo cu masinile !!

  • Si au mai tras si 70 de cartuse si au impuscat 3 porumbei si 1 fazan cu 70 de cartuse !! Si bai barbule tata hai in cristur ca iti demonstrez ca nu mai pleci pe picioare de aiea !!

  • pestele mic nu-l inghite niciodata pe cel mare!!!! asa ca tocanita iasa din porumbeii vostrii!!!!! =))) =)))

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la noi, cu ceva funcție pe la o instituție…

19 ore ago

Ne-am speriat degeaba! Ministrul Energiei spune că „taxa pe soare” este un fake news

Adriana Năstase Ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto), a negat luni că statul va introduce o…

19 ore ago

Bulina albă

Natalia Intotero, parlamentar PSD de Hunedoara Pentru că a reușit să-l aducă pe europarlamentarul Guido…

19 ore ago

Bulina neagră

Emil F., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost condamnat pentru lovire și alte violențe,…

19 ore ago

A plecat de acasă și l-a lăsat cu doi copii

O hunedoreancă de 24 de ani a fost dată dispărută de concubinul ei, la trei…

19 ore ago

Bărbat lovit cu barosul și călcat cu mașina

O petrecere a fost la un pas de a sfârși cu o tragedie după ce…

19 ore ago