Categories: Comunitate

Aria protejatã, o sabie cu douã tãişuri pentru primarul din Râu de Mori

Primarul din Râu de Mori, Niculiţă Mang (foto), este de părere că în anul 2016, mai marii de la Bucureşti ar trebui să se aplece asupra realităţilor din teren, mai exact asupra problemelor cu care se confruntă cei care păstoresc administraţiile publice aflate în perimetrul ariilor declarate protejate. Din punctul său de vedere, e necesară revizuirea constrângerilor, astfel încât oamenii care locuiesc aici să poată să ducă o viaţă normală.
„Avem un necaz mare. Pe zi ce trece, prin amenajamentele silvice şi limitele impuse le lege în cazul ariilor protejate, nu mai putem exploata lemn, iar cantitatea de masă lemnoasă ce se poate extrage din pădure timp de un an este insuficientă pentru cerinţele populaţiei. Dacă pe vremuri, oamenii dormeau câte cinci-şapte într-o cameră, acum altfel stă treaba. Deci şi nevoia de foc pentru încălzit casa întreagă este mai mare şi implicit necesarul de masă lemnoasă s-a majorat”, spune Niculiţă Mang, primarul din Râu de Mori.
Acesta trage şi un semnal de alarmă în ce priveşte legislaţia pentru ariile declarate protejate, indicând ca exemplu zona Râuşor. „Nu e normal să fii în mijlocul pădurii, dar să fii nevoit să-ţi aduci lemn de foc din Deva sau să-l cari de acasă, din Banat, la Râuşor. În cazul nostru, s-a decis extinderea ariei protejate pe o zonă unde sunt circa 100 de case de vacanţă, cabane şi pensiuni. Totul, fără să se consulte administraţia locală. Asta am făcut noi din ariile protejate. Sunt de acord cu respectarea mediului, nu asta e problema, dar ni s-au impus aberaţii. Pur şi simplu s-a exclus factorul uman. Parcă s-a dat lege pentru zonele aride, nu pentru cele locuite. Trebuie neapărat să se ia măsuri. Să vină să vorbească cu oamenii, ca să se schimbe lucrurile astea. Măcar acum, în 2016”, mai arată primarul comunei Râu de Mori. (M. Şerban)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago