Politica si administratie

Apa Prod, 200 km de reţea de apă construiţi sau reabilitaţi

Aproape 200 de kilometri de reţele de apă potabilă şi de canalizare au fost construiţi sau reabilitaţi în cadrul unui proiect derulat de compania publică Apa Prod SA Deva, al cărei acţionar este Consiliul Judeţean Hunedoara, finanţarea investiţiei în valoare de 103,36 milioane euro fiind asigurată din fonduri europene.
Rezerva de incendiu
Proiectul a început în februarie 2013, când s-a semnat contractul de finanţare, iar lucrările s-au încheiat după trei ani, după care au urmat alţi doi ani pentru notificarea defectelor.
„Prin acest proiect s-au realizat investiţii importante în infrastructura de apă şi apă uzată a judeţului Hunedoara. Între acestea se numără două staţii de tratare a apei în localitatea Sântămăria Orlea, care deservesc toată regiunea Haţeg-Călan-Deva-Simeria şi care asigură un debit de 700 de litri de apă pe secundă. O altă staţie de tratare a apei este la Brad-Crişcior şi are un debit de 60 de litri pe secundă, fiind în măsură să asigure apa potabilă pentru toată zona Brad“, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Delia Doană, manager de proiect.
În acelaşi proiect au mai fost reabilitate staţiile de epurare a apei din localităţile Deva şi Sântuhalm, cele două având posibilitatea să prelucreze apele uzate de la 185.000 de locuitori.
În plus, au fost reabilitate rezervoarele de apă potabilă din Deva şi Hunedoara, iar în oraşul Călan s-a rezolvat problema deficitului de apă şi a rezervei de incendiu.
La rândul său, directorul general al operatorului regional de apă, SC Apa Prod SA, Victor Arion, a menţionat că proiectul de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara este cel de-al treilea încheiat, după anul 2001, de compania publică aflată în subordinea CJ Hunedoara.
„Proiectul s-a derulat în 17 localităţi din judeţul Hunedoara. Obiectivul acestuia a fost îmbunătăţirea standardelor de viaţă şi a standardelor de mediu. În continuare, ne propunem să atragem fonduri nerambursabile şi din exerciţiul financiar 2014-2020, bani din care să continue investiţiile în infrastructura de transport a apei potabile şi a celei uzate“, a spus Arion.
În valoare de 103,36 milioane euro, proiectul a fost finanţat în cadrul POS Mediu 2007-2013, contractul de finanţare fiind semnat în februarie 2013.
Sumele alocate au provenit în proporţie de 82,7 la sută din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 10,17 la sută de la bugetul de stat, 0,94 la sută de la bugetele locale ale primăriilor pe raza cărora se află beneficiarii investiţiei, iar 6,19 la sută reprezintă cofinanţarea companiei Apa Prod SA Deva. (S.Blada)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

ANUNȚ ÎN VEDEREA ACORDĂRII SPRIJINULUI MATERIAL  TICHETE SOCIALE PE SUPORT MATERIAL ȘI PACHETE CU PRODUSE…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

22 de ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

22 de ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

22 de ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

22 de ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

22 de ore ago