Categories: Comunitate

An plin de incertitudini pentru primarul din Luncoiu de Jos

Magdalena Şerban

Cu bugetul pe care îl are în administrare în anul curent, primarul din Luncoiu de Jos, Călin Dud (foto), susţine că nici nu moare, dar nici bine nu trăieşte. Nici rectificarea bugetară din vară nu-l face mai optimist, piedicile de ordin investiţional fiindu-i foarte cunoscute de când a venit la cârma instituţiei publice.
Unele cu da, altele cu ba
Reabilitarea căminelor culturale din localităţile Luncoiu de Jos, Luncoiu de Sus, Podele şi Stejărel, printr-un proiect accesat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) şi declarat eligibil, se cam lasă aşteptată. Valoarea programului este de 1.500.000 de lei şi vizează modernizarea în întregime a edificiului din Stejărel, reabilitarea interioară şi exterioară a celui din Luncoiu de Sus, plus introducerea sistemului de încălzire centrală. La căminul din satul central e nevoie de terasă, scări şi încăzire centrală, iar la Podele, se urmăresc tot un sistem de încălzire pe bază de lemne şi o serie de alte reabilitări. Deşi programul a fost cotat cu punctaj bun, primarul din Luncoiu de Jos a rămas cu speranţa că va intra, totuşi, şi la finanţare. „Ne-am bucura să  putem să ne apucăm de lucru la cămine, primind vestea că ni se vor da bani pentru investiţie. Dar trăim doar cu speranţa, momentan. Între timp, prin Grupul de Acţiune Locală «Ţara Zarandului», am câştigat un proiect de achiziţionare a unui utilaj multifuncţional, în valoare de circa 100.000 de euro. Am accesat şi axe guvernamentale, pe Ordonanţa nr. 28, de exemplu, avem modernizări de drumuri comunale în satele Luncoiu de Jos, Luncoiu de Sus şi Podele. Din cei 4,72  kilometri, cât presupune programul, s-au modernizat 1,7 kilometri.  Proiectul ne-a fost aprobat în 2013, iar de anul trecut ne-am apucat de treabă. Pentru cât am realizat, am primit banii la finele lui 2014. La înţelegere cu constructorul şi cu speranţa că vor fi decontate de Guvern, vom continua lucrările”, a precizat primarul din Luncoiu de Jos, Călin Dud.
PUG-ul, o problemă arzătoare
Pe de altă parte, expirarea Planurilor Urbanistice Generale (PUG) în anul curent, după ce deja au suferit o extindere de cinci ani, obligă primarii judeţului la cheltuieli de care nici nu vor să audă. „ PUG-ul nostru a fost făcut în 2000 şi e valabil 10 ani. Prin CJ, a fost suplimentat cu încă cinci ani, dar în decembrie va expira. M-am interesat de ceea ce presupune o astfel de lucrare făcută de o societate de profil, iar sumele vehiculate, circa 25.000-30.000 de euro, m-au cam pus pe gânduri. E drept că şi munca specialiştilor e pe măsură. Dar mai ştiu că pe vremuri, Guvernul a alocat nişte bani pentru ca primăriile să poată suporta costurile pentru aceste lucrări. Poate că alte administraţii au de unde achita, fiind beneficiare ale unor taxe şi impozite consistente, dar noi nu ne permitem. Am alocat, din toată sărăcia, circa 30.000 de lei, însă nu ne ajung. Ca să semnezi un contract, trebuie să ai cu ce-l onora. Este clar că trebuie făcut ceva. Odată ce nu ai PUG-ul actualizat, nu poţi elibera nici autorizaţii, omul fiind nevoit să meargă la Consiliul Judeţean. E pus pe drumuri pe banii lui”, adaugă primarul Dud. Soluţia, din punctul său de vedere, este numai una, şi anume, trebuie găsită o rezolvare comună, pentru toate administraţiile publice din ţară.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

13 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

13 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

13 ore ago