FlashPolitica si administratie

S-a dat liber la posturile de la stat!

Guvernul Ciucă a ajuns să aibă un record propriu de bugetari în instituții publice exact într-o perioadă în care fusese decisă înghețarea angajărilor la stat, adică în noiembrie 2022, anunță cei de la adevărul.ro.
Anul 2023 nu vine cu o nouă inter­dicție privind angajările la stat. Guvernul a analizat datele privind numărul an­gajaților din administrația publică cen­trală, din cele aproximativ 815.000 de posturi, 90.000 fiind vacante. Așadar, se dă liber la angajări la stat.

Derogări, derogări
Datele publice prezentate de Minis­terul de Finanțe privind numărul de pos­turi ocupate la stat arată că în luna noiembrie 2022, perioadă pentru care a fost făcută ultima statistică, a ajuns la 1.280.003 persoane. Pentru luna oc­tom­brie 2022 nu au fost publicate da­tele, așa că raportat la numărul de pos­turi ocupate în luna septembrie 2022, sunt cu aproximativ 25.000 în plus, dat fiind că atunci erau 1.255.323 de bu­getari. Când s-a constituit Coaliția PNL-PSD-UDMR, numărul posturilor ocupate era de 1.258.810. Datele oscilează de la lună la lună, însă de la înființarea Coaliției niciodată nu a ajuns la 1,28 milioane. Iar cifrele vin într-o lună în care, teoretic, erau oprite angajările la stat, cu doar câ­teva excepții. Guvernul Ciucă decisese în iunie, după consultări în Coaliție, că Puterea trebuie să strângă cureaua o perioadă și să blocheze noile concursuri pentru noi angajări la stat, singurele per­mise fiind cele destinate celor care ar trebui să muncească la implementarea Planului Național de Redresare și Re­zi­liență sau pe alte proiecte cu finanțare europeană. În iunie 2022, luna când a fost dată ordonanța de urgență pentru înghețarea organizării de concursuri pentru angajări la stat, numărul total era 1.269.712 de persoane. În august, nu­mărul posturilor ocupate la stat ajun­sese la 1.254.295. Prin urmare, con­du­că­torii instituțiilor „au recuperat” din plin la capitolul angajări, dacă ne raportăm la acest reper temporal, august 2022, față de noiembrie 2022. O diferență mare de angajați între lunile septembrie și no­iembrie (dat fiind că datele pe luna oc­tom­brie nu au fost publicate) o regăsim la Ministerul Educației și derogările pen­tru alte ministere.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura