Actualitate

Bac de 10 pentru doi elevi hunedoreni

Natalia Bumbac

Doi elevi hunedoreni au obţinut media 10 la Bacalaureat: Iulia Corici (foto sus), absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Petroşani şi Mihai Lazăr (foto jos), de la Colegiul Naţional ”Iancu de Hunedoara”. Ambii şi-au făcut deja planurile de viitor, deciziile pentru ei fiind uşoare, deoarece ştiu care sunt punctele lor forte.

”Examenele au fost foarte uşoare”
Adolescenta din Petroşani este pasionată de ştiinţele exacte şi doreşte să-şi continue studiile la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, din cadrul Politehnicii Bucureşti. Încă din timpul şcolii a avut rezultate deosebite la învăţătură, iar despre examenele de la Bac, Iulia spune că au fost extrem de uşoare. Cu toate acestea rezultatul pe care l-a obţinut a surprins-o. ”În primul rând, le mulţumesc profesorilor care m-au pregătit foarte bine. Cred că am prins foarte mult din materie de la orele de clasă. Acasă nu petreceam mult timp învăţând. M-a ajutat foarte mult faptul că am încredere în mine. Subiectele la examenele de Bacalaureat au fost neaşteptat de uşoare, singurele care mi-au pus un pic de probleme au fost cele de la Limba şi literatura română. La Matematică sau Fizică a fost totul foarte simplu. Mă aşteptam să obţin note mari, dar nu credeam că voi lua media 10”, ne-a mărturisit Iulia Corici. Pe lângă ştiinţele exacte, tânăra este pasionată de fotografie, sport şi muzică rock. Contrar altor adolescenţi de aceeaşi vârstă cu ea, cel puţin pe moment, Iulia vrea să rămână în ţară. Ar fi tentată să urmeze doar studiile de masterat în afara ţării.

”Vreau să devin profesor”
Dacă Iulia s-a profilat pe ştiinţe exacte, colegul ei de generaţie, Mihai Lazăr, este un veritabil om al literelor. Tânărul este cunoscut printre literaţi, având lansate deja două volume de proză, ”La limita dintre real şi fabulos” şi ”Metamorfoza unui timp fără timp”. Mihai a fost admis la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, în baza menţiunii de la Olimpiada Naţională de Limba şi literatura română, în clasa a XI-a şi a calificativului de la Examenul Cambridge. Vrea să devină dascăl şi are o părere bună despre învăţământul românesc. Mihai poate fi supranumit ”elevul de nota 10”, deoarece a luat numai note de 10, tot liceul şi la bac. Altfel nici nu putea fi, pentru un tânăr care pune lectura pe primul loc. ”Am studiat foarte mult, dar este şi meritul profesorilor care ne-au îndrumat şi care au lucrat cu noi ore suplimentare. Sunt pasionat de Limba şi literatura română, Istorie şi Geografie. Limbile străine le-am studiat de la grădiniţă. Citesc foarte multe cărţi în original, fără traduceri. Mai sunt atras de Filosofie, Psihologie şi Psihanaliză. Vreau să devin profesor în învăţământul preuniversitar şi să lucrez la o companie de traductologie”, ne-a declarat Mihai Lazăr. Tânărul a mai spus că pregăteşte un nou roman, inspirat din propria experienţă de elev de liceu, în care va vorbi şi despre învăţământul românesc.

Pe locul 20 pe ţară
În total, în această sesiune a Bacalaureatului, la nivel de judeţ, s-au înscris 2.870 de candidaţi, dintre care 2.500 absolvenţi ai promoţiei curente, ceilalţi fiind din promoţiile anterioare. Rezultatele de dinaintea depunerii contestaţiilor arată o rată de promovabilitate de 66,85 la sută, faţă de 67,65 la sută, procent înregistrat la nivel naţional, judeţul Hunedoara clasându-se pe locul 20 în ierarhia naţională. Aşa cum ne-au obişnuit deja, toţi absolvenţii Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sf. Ecaterina” Prislop, au promovat Bacalaureatul, fiind singura şcoală din judeţ care are această performanţă. În data de 9 iulie vor fi afişate rezultatele finale, de după soluţionarea contestaţiilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura