ActualitateFlashSport

Ionuţ Lupescu: Fotbalul românesc trebuie recredibilizat!

Sorina Popa

Nicolae Gavrea

 

Fostul international Ionut Lupescu s-a aflat vineri dimineaţă la Deva, unde a discutat cu membrii Asociaţiei Judeţene de Fotbal Hunedoara. El a fost însoţit şi de Cristi Chivu, cel care s-a alăturat recent staff-ului său pentru această campanie de alegeri la conducerea Federaţiei Române de Fotbal. Reamintim că Ionuţ Lupescu candidează în 18 aprilie pentru şefia FRF.

În România lipseşte legislaţia pentru sport”

Ionuţ Lupescu a făcut un adevărat tur de forţă în campania sa electorală, trecând prin 24 de judeţe, până acum. El este considerat candidatul cu cele mai mari şanse să ajungă pe fotoliul de preşedinte al FRF.

Campania mea itinerantă, consider că s-a desfăşurat foarte, foarte bine până acum. În timpul celor şase ani cât am lucrat la Federaţia Română de Fotbal unii dintre membrii afiliaţi au ajuns să mă cunoască, dar sunt şi destui noi, cărora am vrut să mă prezint, să mă cunoască şi să îi cunosc şi eu. Am găsit oameni foarte implicaţi în fenomen, dornici să contribuie la bunul mers al fotbalului românesc, şi văd că sunt în număr mare alături de mine. Timp de 13 ani am activat în fotbal la cel mai înalt nivel, cunosc direcţia în care fotbalul românesc trebuie dus, pentru a face performanţă. Văd atâţia oameni care sunt alături de mine şi asta îmi dă încredere că am luat decizia corectă, de a veni să ajut, împreună cu colegii mei, fotbalul românesc. Ceea ce lipseşte în România este în primul rând legislaţia, apoi ceea ce ţine de dezvoltare şi de educaţie”, a declarat Ionuţ Lupescu la conferinţa de presă susţinută la Deva.

Program manifest

   Ionuţ Lupescu a fost întrebat şi la Deva cum comentează acuzaţiile aduse de actualul lider al FRF.

Este un om care nu vine din iarbă, din sport. Asta a învăţat la şcoala pe care a făcut-o. Şi între noi, fotbaliştii, au fost rivalităţi, dar pe teren. Din punctul meu de vedere, toată activitatea mea pe care am avut-o la Federaţie, este sub semnul corectitudinii şi a respectării regulamentului. El nu suportă competiţia. Când eşti crescut de mic cu competiţiile ştii să te baţi, să apreciezi fair-playul. Dar el nu a învăţat aşa ceva la şcoala pe care a făcut-o”, a spus Ionuţ Lupescu, cel care este considerat că are cele mai mari şanse de a ajunge preşedintele Federaţiei Române de Fotbal.

Programul meu este de fapt un manifest. Nu e un program tipic. Sunt sentimentele mele pe care le-am adunat acolo timp de şase, opt luni, dar şi direcţii pe care trebuie dus fotbalul românesc. Am avut privilegiul să văd ((poza)) fotbalului european, am lucrat la dezvoltarea lui. În România lipseşte educaţia şi dezvoltarea. Experienţa pe care o am vreau să o pun în slujba fotbalului românesc. Pentru aceasta trebuie să existe un Plan Naţional de dezvoltare a sportului, nu numai a fotbalului, să facem ca sportul să devină şi la noi o prioritate, la fel cum au făcut şi alte ţări. Însă, până nu avem legislaţia necesară, prea multe nu se pot face. Sportul trebuie să devină o prioritate în ţară. Au făcut-o şi alte ţări vecine, putem adapta modele. Şi sportul trebuie să facă parte din priorităţile guvernanţilor. Administraţiile locale nu că nu vor să investească în sport, spun însă că nu avem o legislaţie pentru asta”, a adăugat Lupescu.

Cristi Chivu, alături de Lupescu

O a altă chestiune este că fotbalul din România trebuie recredibilizat. Oameni care au făcut fotbal, dar au plecat în străinătate, trebuie să revină acasă. Companiile să fie atrase să investească în fotbal. Ne dorim să modernizăm fotbalul românesc, iar pentru asta trebuie să atragem oameni, firme, investitori, rolul nostru, al întregii echipe cu care vin să candidez în aceste alegeri, este să convingem autorităţile locale şi guvernul, să îi atragem de partea noastră. Ştiu ce trebuie făcut, începând de la bază şi până la cel mai înalt nivel, pentru ca fotbalul nostru să îşi revină la ceea ce a fost în perioada sa de vârf. Nu e nevoie neapărat ca preşedintele FRF să fie un fost fotbalist. Dar e nevoie ca el să fie competent şi performant în trecut. Să fi fost fotbalist cred că e un bonus. Actualul preşedinte nu le are. Am nevoie de oameni ca şi Cristi Chivu, care cunosc fenomenul, reprezintă ceva pentru România, cunosc fotbalul de la bază şi până la cel mai înalt nivel. Cristi a venit să dea o mână de ajutor fotbalului românesc şi oamenii apreciază asta. Cristi vrea să revină în ţară. Pe de altă parte, vor fi şi specialişti pe celelalte domenii. E nevoie de un mix de specialişti”, a declarat fostul internaţional Ionuţ Lupescu în conferinţa de presă de la Deva.

Ce poate să facă, din postura de preşedinte al FRF, Ionuţ Lupescu pentru fotbalul hunedorean?

Avem talente, avem potenţial, am văzut că şi în judeţul Hunedoara există emulaţie, trebuie să avem şi specialişti pe domeniile respective. Rolul nostru este de a convinge autorităţile locale să investească în sport. Eu le văd ca şi parteneri, de aceea trebuie să le atragem de partea noastră. Asta, începând de la antrenorii de copii şi juniori, care trebuie plătiţi bine pentru munca lor, o idee bună fiind aceea că ar trebui specializaţi pe grupe de vârstă. Trebuie să găsim surse de finanţare, partea de infrastructură urmând să fie asigurată de autorităţile locale. Dar repet, pentru a realiza ceea ce ne-am propus ne trebuie o legislaţie permisivă, iar pentru asta oamenii cu putere de decizie trebuie convinşi cât de important e sportul în întregul său, nu doar fotbalul. Sportul trebuie pus pe acelaşi plan cu Educaţia şi Sănătatea, pentru a avea un popor sănătos”, a adăugat Ionuţ Lupescu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura