„Brãdenii vor avea cãldurã la preţuri suportabile”

3 august 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Nicolle Ebner

Considerând că bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara (CJH) geme de atâta bănet, dar conducerea instituţiei judeţene nu vrea să-i cheltuie, aleşii PDL au primit sarcina de a iniţia un proiect de hotărâre prin care centrala termică de la Gurabarza să fie mutată la Brad.

Cine moare de grija brădenilor

„La Brad, pierderile în reţeaua de termoficare sunt de 78 la sută. Sunt 11 kilometri de conductă, neizolată, de la centrala din Gurabarza, până în Brad. Cine l-a împiedicat, până acum, pe primarul Florin Cazacu (medalion), să mute centrala în Brad, ca să reducă pierderile? Există soluţii tehnice şi juridice, mai trebuie rezolvată cea financiară. Or, o asemenea lucrare se putea face cu bani de la bugetul judeţean, dar CJH nu vrea să-i dea. Consilierii judeţeni PDL vor iniţia un proiect de hotărâre prin care vor solicita mutarea centralei termice în Brad, iar costurile să fie suportate de la bugetul judeţean”, a afirmat Cristian Vladu, directorul general adjunct al Termocentralei Mintia, în cadrul Comisiei de dialog social desfăşurată, zilele trecute.

Investiţii pentru reducerea pierderilor

În replică, primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, spune că Vladu nu ştie ce vorbeşte. „Interesul manifestat de unii, mai ales în aceste momente şi fără argumente concrete, are conotaţii politice. Mutarea centralei de la Gurabarza, la Brad, este extrem de costisitoare. Este ca şi cum ai construi o centrală nouă. Numai proiectarea şi obţinerea avizelor pentru noul amplasament ar dura multe luni, iar costurile ar fi greu de suportat, în această perioadă de criză. Nu înţeleg aluziile lui Cristian Vladu, la bugetul judeţean, în condiţiile în care problema termoficării în municipiul Brad este a administraţiei locale”, a răspuns Florin Cazacu. Drept dovadă, în perspectiva eliminării subvenţiilor pentru căldură, CL Brad a aprobat o serie de măsuri care să compenseze lipsa ajutorului financiar de la bugetul de stat. „Am alocat 250.000 lei, de la bugetul local, pentru reducerea pierderilor, în sensul efectuării unor lucrări de izolare a conductei de termoficare. Avem în vedere repartizarea altor 400.000 de lei, de la bugetul municipalităţii, pentru aplicarea unor măsuri organizatorice de eficientizare a activităţii şi de reducere a costurilor de producţie”, a adăugat primarul municipiului Brad, demonstrând astfel că administraţia locală face eforturi pentru ca, la iarnă, brădenii să aibă căldură la preţuri suportabile.

Plăteşte cine poate

Preţul unei gigacalorii, în Brad, este de 550 lei, unul dintre cele mai mari din ţară, peste 3.000 de familii fiind branşate la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice datorită subvenţiilor acordate de la bugetul de stat. În schimb, agenţii economici au renunţat să mai încheie contract cu Acvacalor-furnizorul de agent termic ajuns în pragul falimentului, iar la Spitalul Brad, iarna trecută, a fost căldură doar câteva ore pe zi, deoarece administraţia unităţii medicale nu a putut suporta preţul de 550 lei/Gcal.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Veteranii de război hunedoreni ajută sinistraţii

Asociaţia Veteranilor de Război, filiala Hunedoara, s-a solidarizat cu sinistraţii şi le-a donat bani, alimente şi îmbrăcăminte.

Poliţiştii se ridică împotriva şefilor

Nemulţumiţi de măsurile de austeritate ale Guvernului, de creşterea TVA-ului, dar mai ales de faptul că mai marii Ministerului Administraţiei...

Un dinte, de cinci ori mai ieftin acasă

Lunile de vară reprezintă pentru stomatologii hunedoreni şi nu numai, perioada cea mai prosperă a anului şi asta, pentru că...

Închide