Comunitate

Fosta platformă siderurgică din Hunedoara, inclusă într-un proiect de cercetare european

Magdalena Şerban

Platforma fostului combinat siderurgic din Hunedoara, aflată acum într-un proces de ecologizare, face obiectul unui studiu ce va fi elaborat de un consorţiu format din 15 institute de cercetare şi universităţi din Europa, în vederea găsirii celor mai bune soluţii pentru punerea în valoare a terenului de 138 de hectare, ce a fost ocupat până acum de vechile oţelării şi laminoare.

Universitari din cinci ţări europene
Proiectul TIMBRE (Metode, tehnologii, instrumente şi politici pentru îmbunătăţirea regenerării terenurilor brownfield în Europa) a fost prezentat, ieri, la Hunedoara, de principalii responsabili ai acestuia, cercetători şi profesori universitari din România, Italia, Germania, Cehia şi Danemarca. Specialiştii au explicat că scopul proiectului este de a identifica soluţiile care permit ca la finalizarea procesului de ecologizare, terenul în cauză, în care au fost investite fonduri, să-şi găsească o utilitate benefică pentru comunitatea locală.
„Noi vrem să fundamentăm o soluţie clară, fezabilă, care să lege costurile de investiţie, cu utilizarea viitoare a acesteia. Este o abordare nouă, puţin utilizată până acum. Ideea iniţială era «este poluare, haideţi să remediem, vedem ce facem după aceea». Noi propunem să remediem, ştiind ce vrem să facem. De aceea, purtăm un dialog continuu cu autorităţile locale pentru a cunoaşte care sunt aşteptările lor”, a declarat profesorul Ioan Bica, decanul Facultăţii de Hidrotehnică de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

Un proiect venit la timp
Platforma fostului combinat siderurgic din Hunedoara este ecologizată de firma Eco Sid SA, al cărei acţionar este Consiliul Local, de pe cele 138 de hectare de teren fiind deja demolate aproape toate construcţiile vechi, printre care se numără oţelăriile Siemens-Martin, laminoarele de profile grele, cocseria, coşurile de fum şi turnurile de răcire. „Căutăm soluţii pentru acest teren şi revitalizarea sitului industrial, programul de demolare a vechilor clădiri fiind îndeplinit în proporţie de peste 80 la sută. Molozul care a rămas va fi concasat şi îndepărtat din zonă. Acest proiect de cercetare a venit la timp pentru continuarea muncii noastre“, a spus directorul Eco Sid Hunedoara, Gheorghe Cical. Acesta a arătat că 20 de hectare din suprafaţa ecologizată vor face obiectul unui proiect de transformare în zonă turistică, locul fiind amplasat în imediata vecinătate a Castelului Corvinilor. Proiectul va fi depus de autorităţile locale la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, în vederea obţinerii de fonduri europene, pentru continuarea finanţării lucrărilor ulterioare.
Autorităţile mai au în plan delimitarea unei zone rezidenţiale, dată fiind poziţia relativ centrală în oraş a fostei platforme siderurgice, dar şi a unei suprafeţe ce va fi destinată activităţilor industriale.

„Trebuie să credem în potenţialul oraşului”
„Municipiul Hunedoara a crescut odată cu fostul combinat siderurgic, însă cursul istoriei s-a schimbat. Oraşul a început să se reinventeze, iar pentru ca acest demers să continue, trebuie să credem în potenţialul lui. Sunt onorat să fiu primarul acestor locuri, acum, când fostul sit care a poluat mediul înconjurător va putea fi transformat, de noi toţi, cei care ne vom implica”, a subliniat Ovidiu Hada, primarul municipiului Hunedoara.
Prezent la seminarul TIMBRE, prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi, a afirmat că şi-ar dori ca acest gen de proiecte de cercetare să fie dezvoltate în mai multe zone afectate de restructurarea industrială. „O zecime din suprafeţele fostelor platforme industriale din judeţul Hunedoara sunt poluate. Mi-aş dori ca acest gen de proiecte să se extindă în tot judeţul, iar hotărârile administraţiilor locale să fie luate pe baze ştiinţifice“, a afirmat Dezsi.
Proiectul TIMBRE se va derula pe o perioadă de 3,5 ani şi beneficiază de o finanţare de 3,5 milioane euro, direct de la Comisia Europeană. Proiectul se adresează fostelor zone industriale mari, contaminate din punct de vedere al mediului, seminarii de acest gen urmând să fie organizate şi în Cehia, Germania şi Polonia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura