Categories: Actualitate

Ziua porţilor deschise la Cetăţuia Ardeu

Loredana Goangă

Ieri, şantierul arheologic de la Ardeu şi-a deschis porţile pentru o zi, iar evenimentul a fost organizat de către Consiliul Judeţean Hunedoara, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Primăria comunei Balşa. Scopul acestei zile a fost punerea în valoare a cetăţii, chiar dacă este mai puţin cunoscută publicului larg.
„Cetăţuia” de la Ardeu reprezintă primul şantier al muzeului din Deva şi a fost deschis odată cu acesta. Monumentul nu este foarte cunoscut, însă are o încărcătură istorică deosebită. Aici a fost o aşezare dacică formată din circa 50 de persoane, ce cuprindea un nobil dac şi curtea sa, printre aceştia aflându-se chiar şi un meşter. Cetatea străjuia cel mai scurt drum dintre Capitala Regatului Dac şi aria bogată în metale preţioase a Munţilor Apuseni.
Cu prilejul Zilei Porţilor Deschise de la Ardeu, căminul cultural din localitate a găzduit şi el o miniexpoziţie. „A fost un an extrem de bun, descoperirile fiind peste aşteptările noastre. Ne-am îndreptat atenţia şi către arhitectură, dezvelind o parte importantă din locuinţe, practic, casa nobilului de aici. În miniexpoziţia deschisă, se pot vedea atât cele mai importante descoperiri ale noastre din anul acesta, cât şi aspecte legate de activitatea noastră profesională”, a spus dr. Iosif Vasile Ferencz, unul dintre conducătorii şantierului. Descoperirile cuprind accesorii vestimentare , podoabe, mărgele din sticlă, cuie, scoabe, cioburi de ceramică sau oase de animale.
Şantierul a primit 20.000 lei din bugetul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, iar pentru anul viitor, se doreşte crearea unui drum pe vechea cale de acces: „Astăzi, am stabilit, împreună cu conducerea comunei Balşa, că anul viitor, cu ocazia porţilor deschise la Cetăţuia Ardeu, vom avea circuite de vizitare şi indicatoare, dar şi o cale de acces pe vechiul drum dacic”, a declarat Liliana Ţolaş, managerul muzeului.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Cum a devenit România un hub tehnologic în curs de dezvoltare în Europa?

România este uneori numită “the rising techhub of Europe” - anume hubul tehnologic în creștere…

2 zile ago

Nepăsare sau gafă? Liberalii hunedoreni, fără omagiu pentru Eroii României

Ziua Eroilor este un moment de profundă reverență și recunoștință, când comunitățile din întreaga țară…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că se pregătește de­bar­carea unui șefuleț din zonă, care se pare că…

3 zile ago

Bulina albă

Abiatar Bubău, elev în clasa a II-a, prof. Lazăr Cezarina La Liceul de Arte Pentru…

3 zile ago

Bulina neagră

Ioan R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

3 zile ago

„Un Lord a venit la primărie”. Lucian Rus: Am candidat pentru Deva și pentru deveni. Ei sunt câștigătorii acestor alegeri

Lucian Rus este revelația acestor alegeri locale din județul nostru. Puțini au crezut în proiectul…

3 zile ago