Winkler: O piaţă energetică unică în UE ar bloca şantajul Federaţiei Ruse asupra unor state membre

05 Winkler (1)Securitatea energetică a UE depinde de consolidarea unei politici energetice comune, iar acest proces are nevoie de voinţa şi acţiunea tuturor statelor membre, susţine europarlamentarul Iuliu Winkler (foto).
Chestiunea securităţii energetice a UE s-a acutizat odată criza din Ucraina, acest subiect revenind în forţă pe agenda liderilor europeni, iar Iuliu Winkler reaminteşte faptul că, încă din 2011, comisarul Gunther Oettinger vorbea despre nevoia unei politici energetice comune, tot atunci el lansând ca şi termen limită pentru realizarea acesteia anul 2015.
Potrivit acestuia, vulnerabilitatea UE în faţa şantajului Federaţiei Ruse cu privire la furnizarea de gaze naturale este provocată de faptul că piaţa energetică a Uniunii este fragmetată în 28 de bucăţi. „Există state membre care au o dependenţă de gazul rusesc în proporţie de 70-80 la sută, altele de 100 la sută, cum sunt statele baltice, iar alte state au o dependenţă  mai mică. Dacă la nivelul UE am avea o piaţa energetică unică, atunci, Federaţia Rusă, prin Gazprom, nu ar mai putea să folosească principiul ”divide et impera” în relaţia sa cu statele membre. O piaţă energetică unică la nivelul UE ar însemna că Federaţia Rusă ar avea un singur partener de negociere şi nu 28, deci nu ar mai avea spaţiu de manevră în dictarea unor preţuri arbitrare, uneori preferenţiale, pentru gazul pe care îl furnizează unora dintre statele membre”, a explicat Iuliu Winkler pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. El a precizat că UDMR este un susţinător al realizării unei politici energetice comune a UE.
De altfel, crearea unei pieţe energetice comune la nivelul UE a fost una dintre temele care s-a aflat pe agenda deputatului european Iuliu Winkler în activitatea sa în Parlamentul European.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.