Categories: Comunitate

Vocea străzii

Student fără Bacalaureat
Un fost ministru social-democrat al învăţământului a depus în Parlament un proiect de lege, prin care se acordă dreptul absolvenţilor de liceu, care nu au promovat examenul de Bacalaureat, să urmeze cursurile unei facultăţi, încă din această toamnă. Echipa VOCEA STRĂZII a vrut să afle care este părerea cetăţenilor vizavi de această propunere, realizând un sondaj în care a adresat oamenilor următoarele întrebări:
1. Credeţi că ar fi bine ca elevii care au picat Bac-ul să poată urma studii superioare?
2. De ce?
Dan Costea, 42 de ani, mecanic auto:
1. Da, cred că-i bine.
2. Pentru că poate sistemul universitar de învăţământ i-ar determina să înveţe. Poate, aşa îşi dau şi ei seama ce înseamnă să fii serios la şcoală.

Floare Cacuci, 56 de ani, contabil:
1. Nu.
2. Pentru că, dacă nu au fost în stare să promoveze examenul de Bacalaureat, este evident că nu sunt capabile să treacă la un nivel şi mai înalt.

Letiţia Furca, 59 de ani, pensionară:
1. Nu, nu este bine.
2. Deoarece nu e ceva normal să sari peste etape. Iar examenul de Bac este o etapă ce încheie 12 ani de învăţământ preuniversitar şi deschide o altă etapă, a studiilor superioare, pe care nu oricine le poate dobândi.

Marieta Leszay, 53 de ani, şomeră:
1. Da.
2. Pentru că, oricum, după un an de zile, studenţii ar fi triaţi în mai multe categorii, şi s-ar vedea care este nivelul fiecăruia. Merită şi ei acest lucru, mai ales după modul batjocoritor în care s-a desfăşurat examenul de bacalaureat din acest an – cu camere video peste tot şi într-un stres deplin.

Rozalia Gyorfi, 41 de ani, muncitor necalificat:
1. Nu, nu este deloc bine.
2. Pentru că nu e ceva normal. Un elev care nu a demonstrat că are măcar noţiunile de bază acumulate în patru ani de liceu, nu merită să aibă şanse la studii superioare. Atunci, ne-am umple ţara de medici, profesori, ingineri şi mulţi alţii, care nu au cunoştinţe.

Carmen Haţegan, 37 de ani, carmanger:
1. Depinde.
2. Dacă elevii chiar au învăţat şi au fost la orele de curs, dar totuşi au picat Bac-ul din diverse motive, atunci ar merita o şansă. Cei care nu au învăţat şi au lipsit de la şcoală, însă, nu ar trebui să fie acceptaţi la facultate, decât după ce promovează examenul de Bacalaureat.

Alin Tripon, 29 de ani, şofer:
1. Nu.
2. Deoarece, pentru a fi în stare să urmezi studii superioare, ai nevoie de un bagaj de cunoştinţe. Dacă aceşti elevi au picat examenul, este evident că nu sunt pregătiţi pentru facultate şi pentru a fi specializaţi în diferite domenii. Mai întâi, ar trebui să înveţe şi apoi să merite un loc printre studenţi, în universităţi.

Echipa „Vocea străzii”: Cristina Ghenea – reporter şi Mihai Mărginean – fotoreporter

 

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

9 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

9 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

9 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

9 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

9 ore ago