Categories: ActualitateFlash

Poliţiştii hunedoreni nu cred în descentralizare

Cristina Ghenea

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat săptămâna trecută descentralizarea serviciului poliţienesc, prin transferul de personal şi responsabilităţi de la Poliţia Naţională, în coordonarea administraţiilor locale. Este vorba de Serviciul de Ordine Publică şi de Poliţia Rutieră, care în prezent, fac parte din Poliţia Română.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Guvernul va adopta legislaţia necesară pentru realizarea acestui transfer către poliţiile locale, pentru a creşte astfel eficienţa acţiunilor de pe teren. Această decizie a creat controverse în toată ţara, inclusiv în judeţul Hunedoara. Poliţiştii sunt îngrijoraţi de faptul că bugetele consiliilor locale nu vor putea suporta şi cheltuielile serviciului poliţienesc.
Există multe semne de întrebare
Vasile Bucuci, liderul Filialei Hunedoara a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) din MAI, este ferm convins că această idee urmăreşte, de fapt, interese politice, şi că a prins contur în urma mitingului desfăşurat în septembrie 2009, la Cotroceni. „În primul rând, din punct de vedere financiar, nu este posibil aşa ceva. De unde să aibă primăriile bani să ne asigure salarii, utilităţi şi alte cheltuieli lunare? Personal, sunt categoric împotriva acestui proiect şi din câte am discutat şi cu alţi angajaţi ai acestor servicii, din judeţul Hunedoara, nici ei nu sunt de acord cu această descentralizare”, a afirmat Vasile Bucuci. El a adăugat că o dată cu descentralizarea, patru legi ar trebui schimbate, iar poliţiştii nu ar mai primi, printre altele, normă de hrană, spor de grad şi compensaţie de chirie. De altfel, liderul SNPPC Hunedoara a precizat şi că circa 20-30 la sută dintre poliţiştii din ţară sunt gata să demisioneze o dată cu preluarea acestor servicii de către primării. În judeţul Hunedoara, Serviciul de Ordine Publică, împreună cu cel Rutier, au peste 250 de angajaţi.
Primarul Devei salută iniţiativa
Dacă acest proiect va fi adoptat, fiecare primărie va trebui să asigure lunar salariile celor care lucrează la Ordine Publică şi în Serviciul Rutier, precum şi utilităţile şi celelalte cheltuieli necesare. În timp ce bugetul multor dintre primăriile judeţului Hunedoara nu ar putea suporta asemenea cheltuieli, primarul Devei, Mircia Muntean, abia aşteaptă descentralizarea. „Am lucrat şi eu la această lege, încă din 1996, şi mă bucur că în sfârşit, s-a pus în discuţie. Din punctul meu de vedere, ar fi extraordinar să avem o poliţie descentralizată, scăpată de sistemul dictatorial. O poliţie care să funcţioneze după modelul adoptat de ţările din Uniunea Europeană. Aceste servicii vor fi mult mai eficiente, întrucât nu vor mai exista la mijloc tot felul de interese ale şefilor de la inspectorate”, a declarat primarul reşedinţei de judeţ. Cât despre costuri, Mircia Muntean nu consideră că acestea ar putea reprezenta o problemă. „Avem bani să le asigurăm poliţiştilor tot ce au nevoie pentru a-şi desfăşura munca în cele mai bune condiţii. Banii vor fi ultima grijă”, a adăugat primarul Devei.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • deci dvs spuneti ca ati avea bani pt a ne asigura toate salariile,daca ii asa domnule Munteanu de ce nu le asigurati si la actualii politisti locali salarii decente ci le dati salarii de mizerie,sau in opinia dvs un salar de 550Ron e un salar de politist?{atat incaseaza lunar actualii politisti ai primariei}

  • DOMNULE MIRCIA MUNTEAN TE CREDEAM UN OM CU CAP DAR SE VEDE CA NU AI CREIER. PRIMARIILE AU PRELUAT SI SPITALELE CARE MAI SUNT SI SE VEDE CIT DE DOTATE SUNT POLITISTI LOCALI AU UN SALARIU DE 550 LEI. CE SA FACI CU ACEST SALARIU MIRCIA. TU CREZI CA RAMAI O VIATA IN PRIMARIA DEVA?ALTI PRIMARI DIN TARA CARE SUNT PUSI POLITIC SI CARE NU STIU NIMIC DECIT SA TE SUNE SA-I REZOLVI PROLBEMA SI SE BUCURA CA IN 4 ANI SI-A FACUT TREABA LUI DUPA CARE PLEACA SI IL DOARE IN COT.LA VOI IN PRIMARIE ESTE MAI RAU CA IN SISTEMUL DICTATORIAL CUM SPUI TU. RUSINE SA ITI FIE DEJA AI MULTE VOTURI IN MINUS. IN PRIMUL RIND DOTEAZA POLITIA LOCALA SI SPITALELE, SALARIILE SA LE FIE DECENTE SA POATA SUPRAVIETUI SI EI SARACII. RUSINE MIRCIA OM AL NOSTRU AL DEVEI CARE ITI PLACE SA TRADEZI PARTIDUL PRPMAR DE CARTON.RUSINE,RUSINE,RUSINE.

  • de ce spuneti ca este o decizie politica ,asigurati protectie doar unui anume partid care va convine ?

  • si voi care nu va convine salarul de ce va-ti facut politisti ,ca sa furati ,sa deveniti INTERLOPI CU LEGITIMATIE DE LA STAT ,pentru ca nu o sa va ajunga salarul ?

  • La noi politistii"e mai destepti decit primarii". Cum sa fie ei subordonati primariei-la cita scoala au facut ????
    Deci trebuie sa fim si noi mai intelepti, in viitor, ca sa alegem primari ma destepti.Iar politistii vorba aceea:"ciocul mic , burta jos si osul la munca" !! Daca nu sunt altii care abia asteapta!!!

Recent Posts

Ca la grădiniță! Amintiri din copilărie: Liberalii și afișele lor prețioase

Campania electorală și-a deschis deja porțile spre scenă, iar primii artiști își fac apariția cu…

9 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele că un fost edil, care râv­nește iar la postul de conducător al…

9 ore ago

Bulina albă

Ovidiu Furdui, primarul comunei Crișcior Pentru că a câștigat titlul de vicecampion european, cu echipa…

9 ore ago

Bulina neagră

Constantin H., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată după ce și-a…

9 ore ago

Drogat, cu permis de conducere fals, a crezut că scapă de polițiști

Un bărbat din municipiul Hunedoara a fost condamnat la mai bine de patru ani de…

9 ore ago

Ucrainienii care pot lupta în război fug în România

Poliția Română de Frontieră afirmă că, în acest an, s-a înregistrat o creș­tere a numărului…

9 ore ago