Categories: Comunitate

Vitamina E

Dr. Biochimist Manuela Ştef

Vitamina E (tocoferolul) se găseşte în opt forme naturale cu structură biochimică asemănătoare şi cu aceleaşi acţiuni fiziologice. Alfa-tocoferolul este forma cea mai eficace biologic, având rolul cel mai activ în organismul uman, fiind implicat în buna funcţionare a sistemulor nervos, muscular, imunitar, ocular şi în menţinerea sănătăţii epidermei.
Deoarece vitamina E este depozitată pentru o perioadă scurtă de timp în organism, se recomandă un aport alimentar regulat al acesteia. Vitamina E se găseşte în cereale, alune, nuci, migdale, seminţe de floarea soarelui, ficat, ouă, legumele cu frunze de culoare verde închis precum spanacul, sfecla de zahăr, cartofi dulci, roşii crude, mango şi struguri. Dintre acestea, cea mai bogată sursa de vitamina E sunt germenii de grâu.
Vitamina E contribuie la îndeplinirea a numeroase procese vitale, principalele ei funcţii fiinda cţiunea antioxidantă puternică asupra radicalilor liberi, retinolului, lipidelor şi vitaminei A, sprijinirea sistemului imunitar sporindu-i acestuia eficienţa în faţa virusurilor sau bacteriilor, sprijinirea sistemelor vascular, nervos şi reproducător. De asemenea, vitamina E susţine sănătatea epidermei şi a părului, fiind folosită în producţia de dermato-cosmetice.
Necesarul zilnic de vitamina E poate fi asigurat în general de o dietă echilibrată. Se recomendă un aport suplimentar de vitamina E în cazul persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate şi acelor care alăptează.
Simptomele deficienţei de vitamina E includ dificultate în timpul mersului, dificultăţi de coordonare, slăbiciune musculară, tulburări de vedere şi senzaţia de amorţeală şi de furnicături.
Deficienţele de vitamină E pot apărea ca urmare a unei alimentaţii necores­punzătoare sau a unui sindrom de malabsorbţie intestinală, boala Crohn (colon inflamat), fibroza chistică sau unele afecţiuni genetice.
Există şi posibilitatea de a prezenta reacţii adverse la vitamina E cum sunt stările de ameţeală, vederea înceţoşată, durerile de cap şi durerile de stomac. Vitamina E aplicată direct pe piele poate să ducă la iritaţii şi prurit (senzaţie de mâncărime).
Supradozarea cu vitamina E din surse alimentare este puţin probabilă, dar administrarea dozelor mari de suplimente cu vitamina E pot cauza efecte adverse grave, precum sângerări anormale, dureri musculare, diaree şi vărsături.

491805594
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

21 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

21 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

21 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

21 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

21 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

21 de ore ago