Vitamina E

Dr. Biochimist Manuela Ştef

Vitamina E (tocoferolul) se găseşte în opt forme naturale cu structură biochimică asemănătoare şi cu aceleaşi acţiuni fiziologice. Alfa-tocoferolul este forma cea mai eficace biologic, având rolul cel mai activ în organismul uman, fiind implicat în buna funcţionare a sistemulor nervos, muscular, imunitar, ocular şi în menţinerea sănătăţii epidermei.
Deoarece vitamina E este depozitată pentru o perioadă scurtă de timp în organism, se recomandă un aport alimentar regulat al acesteia. Vitamina E se găseşte în cereale, alune, nuci, migdale, seminţe de floarea soarelui, ficat, ouă, legumele cu frunze de culoare verde închis precum spanacul, sfecla de zahăr, cartofi dulci, roşii crude, mango şi struguri. Dintre acestea, cea mai bogată sursa de vitamina E sunt germenii de grâu.
Vitamina E contribuie la îndeplinirea a numeroase procese vitale, principalele ei funcţii fiinda cţiunea antioxidantă puternică asupra radicalilor liberi, retinolului, lipidelor şi vitaminei A, sprijinirea sistemului imunitar sporindu-i acestuia eficienţa în faţa virusurilor sau bacteriilor, sprijinirea sistemelor vascular, nervos şi reproducător. De asemenea, vitamina E susţine sănătatea epidermei şi a părului, fiind folosită în producţia de dermato-cosmetice.
Necesarul zilnic de vitamina E poate fi asigurat în general de o dietă echilibrată. Se recomendă un aport suplimentar de vitamina E în cazul persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate şi acelor care alăptează.
Simptomele deficienţei de vitamina E includ dificultate în timpul mersului, dificultăţi de coordonare, slăbiciune musculară, tulburări de vedere şi senzaţia de amorţeală şi de furnicături.
Deficienţele de vitamină E pot apărea ca urmare a unei alimentaţii necores­punzătoare sau a unui sindrom de malabsorbţie intestinală, boala Crohn (colon inflamat), fibroza chistică sau unele afecţiuni genetice.
Există şi posibilitatea de a prezenta reacţii adverse la vitamina E cum sunt stările de ameţeală, vederea înceţoşată, durerile de cap şi durerile de stomac. Vitamina E aplicată direct pe piele poate să ducă la iritaţii şi prurit (senzaţie de mâncărime).
Supradozarea cu vitamina E din surse alimentare este puţin probabilă, dar administrarea dozelor mari de suplimente cu vitamina E pot cauza efecte adverse grave, precum sângerări anormale, dureri musculare, diaree şi vărsături.

491805594

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.