Viorel Salan: “Jertfa lui Mihai Viteazul nu a fost zadarnică, ci stă şi azi la temelia împlinirii visului nostru naţional de unire”

În urmă cu peste patru secole, la 27 mai 1600, un conducător român apare pentru prima oară în documente purtând titlul de “Domn al Ţării Româneşţi, Ardealului şi Moldovei”. În urmă campaniilor militare desfăşurate în Transilvania şi Moldova, la această dată, Mihai Viteazul devine oficial conducător al celor trei ţări româneşţi.
A fost un vis împlinit pentru viteazul voievod valah, care la urcarea pe tronul Ţării Româneşţi îşi propusese două mari idealuri: Independenţa şi Unirea. A fost de asemenea un moment unic în Evul mediu românesc. Pentru prima dată a fost abordată baza reală a acestui proiect politic, unitatea de limbă şi unitatea de credinţă a românilor ortodocşi din Transilvania cu cei din Ţara Românească.
Chiar efemeră, uniunea statală realizată de geniul politic şi militar al lui Mihai Viteazul a rămas în conştiinţa noastră ca neam, dar şi în conştiinţa europenilor.
Sigiliul lui Mihai Viteazul, cuprinzând sim­bo­lurile stemelor celor trei ţări române unite, re­prezintă simbolul cel mai elocvent al acestei viziuni politice şi de suflet.
După cum singur mărturiseşte, Mihai Viteazul nu a cruţat “nici cheltuieli, nici osteneală, nici sânge, nici însăşi viaţa mea, ci am purtat răz­boiul aşa de mult timp singur, cu sabia în mână, fără să am nici fortăreţe, nici castele, nici oraşe, nici cel puţin o casă de piatră unde să mă pot retrage…”.
Destinul lui Mihai Viteazul s-a încheiat tragic cu un asasinat josnic, dar jertfa lui nu a fost zadarnică, ci stă şi azi la temelia împlinirii visului nostru naţional de unire.
Toate faptele lui şi nu numai ele au constituit argumentele pe care s-a fundamentat adop­tarea LEGII pentru declararea lui Mihai Viteazul, Domn al Tării Româneşţi şi al Moldovei şi Prin­cipe al Transilvaniei, martir şi erou al naţiunii române.
Această lege reprezintă gestul nostru de recunoştinţă şi preţuire veşnică faţă de acest erou-martir al poporului român, care a ridicat steagul independenţei, a luptat şi s-a jertifit pentru gloria neamului.
Figura emblematică a lui Mihai Viteazul a in­flu­enţat decisiv istoria românilor, gândul său cu­prinzător şi acţiunile lui temerare au impus un model şi au inaugurat o epocă. În faţa amintirii sale nu poţi să nu te gândeşţi „că pentru a putea trăi o viaţă, ce ţi-a fost dăruită, eşti dator s-o meriţi, că om şi că neam în fiecare clipă.”
Suntem datori să ducem toate bătăliile pe care le avem de dus astfel ca să putem afirma acum, fără nici o ezitare, că visul înaintaşilor noştri s-a împlinit:suntem o naţiune liberă, pu­ternică şi mai prosperă.

Viorel Sălan,
deputat PSD Hunedoara

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago