Politica si administratie

Viorel Sălan: „Dacă ministrul nu face nimic, voi promova o lege prin care să rezolvăm mai prompt astfel de cazuri”

Problemele cetățenilor atunci când sunt generate de lacune legislative trebuie aduse la cunoștința factorilor de decizie responsabili. Cea mai directă modalitate la dispoziția parlamentarilor este adresarea de interpelări sau întrebări miniștrilor de resort. Viorel Sălan, parlamentar PSD, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, a avut amabilitatea să ne prezinte cele mai recente demersuri de acest fel pe care le-a inițiat.

Sunteți  secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor.  Putem deduce de aici că majoritatea întrebărilor sau interpelărilor vizează aspecte legate de activitatea instituțiilor de profil?

Într-adevăr, deducția dumneavoastră este corectă. Chiar luni am adresat ministrului afacerilor interne o interpelare și două întrebări care sesizează chestiuni sensibile din activitatea ministerului sau a structurilor subordonate.

 

Ne puteți oferi și câteva detalii despre ultimele demersuri pe care le-ați făcut. De exemplu, ce vizează interpelarea?

Desigur. Interpelarea se referă modul în care a fost restructurată Academia de Poliție, prin desființarea Facultății de Jandarmi și asimilarea ei în organigrama Facultății de Poliție.  Consider această modalitate complet nepotrivită. Iar principala contradicție este dată de faptul că în interiorul aceleiași instituții de învățământ sunt aplicate două legi diferite: Legea nr.360//2002 privind Statutul poliţistului și Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Ar trebui găsită o soluție mai bună.

 

– Prima întrebare…?

Prima dintre întrebări se referă la faptul că la admiterea în unitățile de învățământ subordinate M.A.I. examenul scris se dă acum înaintea verificării psihologice și a evaluării performanțelor fizice, care sunt probe eliminatorii. Și așa ceva nu este deloc normal. Candidați care obțin medii foarte mari la testele scrise pot fi eliminați ulterior din cauza unor probleme de sănătate. Ordinea firească este invers și ar trebui să se revină la ea.

 

– Și ce subiect are a doua întrebare către ministrul afacerilor interne?

A doua întrebare se referă la testarea antidrog a șoferilor aflați în trafic. Din datele obținute chiar de la M.A.I. a rezultat că marja de eroare a testărilor de acest tip este semnificativă. Astfel, în anul 2021 şi în primele 9 luni ale anului curent, în urma analizelor efectuate la serviciile de medicină legală, din numărul total de 2.806 de depistări pozitive în 176 de cazuri rezultatele au fost infirmate.

Dar acestor 176 de oameni li s-a întocmit dosar penal pe baza unei analize eronate și birocrația face ca închiderea acestor dosare să dureze și un an de zile. În acest timp, un om acuzat pe nedrept de  consum de droguri își poate pierde serviciul și este privit cu suspiciune de apropiați. Trebuie făcut ceva în acest sens. Dacă ministrul nu face nimic, voi promova o inițiativă legislativă prin care să rezolvăm mai prompt astfel de cazuri.

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

21 de ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

21 de ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

21 de ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

21 de ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

21 de ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

21 de ore ago