Categories: ActualitateFlash

Vili Rupa a câştigat din nou despăgubiri de 50.000 de euro

Natalia Bumbac

Hunedoreanul Vili Rupa (foto) a câştigat procesul în care a cerut Statului Român despăgubiri materiale şi morale pentru perioada în care a stat în închisoare, ulterior fiind găsit nevinovat. Ieri, Tribunalul Hunedoara a admis în parte cererea bărbatului care se autointitulează „Justiţiarul de Hunedoara”, hotărârea nefiind definitivă.
I s-a interzis dreptul legal la muncă
„Mi-au dat lacrimile în sala de judecată când am auzit sentinţa. După ce am auzit că se admite cererea, nu am mai fost atent la cifre, dar cred că este vorba de 50.000 de euro cu titlu de despăgubiri morale şi salariul minim pe economie pentru lunile petrecute în închisoare sub formă de daune materiale. Am cerut aceste despăgubiri pentru că am fost achitat într-un dosar în care am stat în închisoare nevinovat. De abia astăzi, după 17 ani, statul român mi-a recunoscut drepturile. Să ieşi din închisoare, să nu ai un serviciu, să ţi se interzică dreptul legal la muncă nu e uşor. Am muncit la viaţa mea şi la mina de la Ghelari, în construcţii, peste tot pe unde am găsit. Doar că după ce am ieşit din închisoare nu m-am mai putut angaja. Aşa că, pentru a face rost de bani, pe care i-am cheltuit tot pentru a-mi apăra drepturile, am muncit ca zilier pe la oameni, am săpat grădini, am spart lemne, făceam curat la animale”, ne-a mărturisit Vili Rupa. „Justiţiarul de Hunedoara” a mai afirmat că suma cerută în instanţă a fost de un milion de euro, bani cu care voia să înfiinţeze un adăpost pentru câinii vagabonzi.
Două procese câştigate la CEDO
Reamintim cititorilor că Vili Rupa a fost condamnat în 1998 la un an şi două luni de închisoare pentru acuzaţia de trafic de substanţe interzise şi ultraj. La acea vreme, acesta declara că a fost victima unei înscenări, iar tratamentele la care a fost supus în închisoare au fost de-a dreptul inumane. După 10 ani de procese, în 2008, la CEDO, Vili Rupa şi-a demonstrat toate afirmaţiile. Atunci, statul român a fost obligat la plata a 30.000 de euro, cu titlu de daune morale, după ce s-a stabilit că bărbatul a fost tratat incorect şi că procesul trebuie rejudecat. În 2011, România a fost condamnată din nou la CEDO în „dosarul Vili Rupa”, hunedoreanul primind din nou despăgubiri în valoare de 10.200 de euro, din care 5.000 de euro i-au revenit avocatului său. În acest caz statul român a fost condamnat pentru că Vili Rupa nu a fost lăsat să depună recurs împotriva sentinţei de condamnare, interzicându-i-se în acest fel accesul la justiţie.
S-a admis cererea de revizuire
În anul 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis cererea de revizuire a procesului, în care a fost condamnat la un an şi două luni de închisoare în 1998, casând sentinţa respectivă, procesul judecându-se la tribunalul Arad, unde Vili Rupa a fost declarat nevinovat şi achitat. La fel s-a întâmplat şi la Curtea de Apel Timişoara şi, în final, la Curtea Supremă, care a dat sentinţa definitivă în luna mai 2014. După ce a fost declarat nevinovat, Vili Rupa a intentat la Tribunalul Hunedoara, proces Statului Român, cerând daune morale şi materiale de un milion de euro, pentru faptul că a stat nevinovat în închisoare. Ieri, judecătorii de la Tribunalul Hunedoara i-au admis în parte cererea, acordându-i, aşa cum am arătat, 50.000 de euro cu titlul de despăgubiri morale şi salariul minim pe economie pentru perioada cât a fost lipsit de libertate, drept despăgubiri materiale.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un personaj din zonă, care vrea să can­dideze la…

2 ore ago

Bulina albă

Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri Hunedoara Pentru că a inițiat o acțiune de învățare a…

2 ore ago

Bulina neagră

Gruia F., din municipiul Brad Pentru că a luat o sumă de bani dintr-un bancomat,…

2 ore ago

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi…

2 ore ago

Banul, ochiul Dracului!

Un pensionar din zona Bradului era să-și păteze cazierul ori chiar și ajungă în pușcărie…

2 ore ago

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a…

2 ore ago