Statul român a pierdut un nou proces cu Justiţiarul de Hunedoara. Vili Rupa, despăgubit pentru perioada cât a stat în puşcărie

03-RupaNatalia Bumbac

Sentinţa prin care hunedoreanul Vili Rupa (foto) a cerut despăgubiri statului român pentru perioada petrecută pe nedrept în închisoare a rămas definitivă. Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut hotărârea dată de Tribunalul Hunedoara în 29 septembrie 2015, prin care Rupa va primi 50.000 de euro daune morale şi despăgubiri materiale în valoarea salariului minim pe economie pentru fiecare lună petrecută în spatele gratiilor.

„Cine îmi întoarce 18 ani din viaţă?”
Vili Rupa a fost reprezentat în instanţă de avocatul Toni Adrain Neacşu, care, după încheierea procesului a postat un mesaj pe o reţea de socializare în care scrie că: „a fost un dosar în care activitatea mea ca avocat a fost solicitată, nu atât de complexitatea cazului, cât de ingeniozitatea cu care s-a încercat blocarea lui şi scoaterea în afara jocului a lui Rupa Vili.” Practic, prin acordarea acestor despăgubiri, statul român recunoaşte că a comis o eroare judiciară, urmând să despăgubească un om care a stat nevinovat în puşcărie. „După 18 ani în care m-am luptat să demonstrez că sunt nevinovat, statul român a recunoscut că a comis o gravă eroare judiciară. Au fost ani grei, în care nu am avut ce să mănânc, nu am avut unde să locuiesc. Am mâncat iarbă şi am băut apă ca să am stomacul plin şi să merg mai departe, pentru că ştiam că sunt nevinovat. Voi primi aceste despăgubiri, dar cine îmi întoarce 18 ani din viaţă? Timp în care nu am avut dreptul să muncesc, pentru că aveam cazier, nu mi-am întemeiat o familie…”, ne-a mărturisit Vili Rupa.

Două procese câştigate la CEDO
Reamintim cititorilor că Vili Rupa a fost condamnat în 1998 la un an şi două luni de închisoare pentru acuzaţia de trafic de substanţe interzise şi ultraj. La acea vreme, acesta declara că a fost victima unei înscenări, iar tratamentele la care a fost supus în închisoare au fost de-a dreptul inumane. După 10 ani de procese, în 2008, la CEDO, Vili Rupa şi-a demonstrat toate afirmaţiile. Atunci, statul român a fost obligat la plata a 30.000 de euro, cu titlu de daune morale, după ce s-a stabilit că bărbatul a fost tratat incorect şi că procesul trebuie rejudecat. În 2011, România a fost condamnată din nou la CEDO în „dosarul Vili Rupa”, hunedoreanul primind din nou despăgubiri în valoare de 10.200 de euro, din care 5.000 de euro i-au revenit avocatului său. În acest caz, statul român a fost condamnat pentru că Vili Rupa nu a fost lăsat să depună recurs împotriva sentinţei de condamnare, interzicându-i-se în acest fel accesul la justiţie.
În anul 2010, Vili Rupa a obţinut rejudecarea dosarului în care a fost condamnat la un an şi două luni de închisoare în 1998,  procesul judecându-se la Tribunalul Arad, unde Vili Rupa a fost declarat nevinovat şi achitat. La fel s-a întâmplat şi la Curtea de Apel Timişoara şi, în final, la Curtea Supremă, care a dat sentinţa definitivă în luna mai 2014, motiv pentru care Vili Rupa a formulat cererea pentru a fi despăgubit.

17 comentarii la „Statul român a pierdut un nou proces cu Justiţiarul de Hunedoara. Vili Rupa, despăgubit pentru perioada cât a stat în puşcărie”

 1. Dreptatea mea si Adevarul meu Suprem a dovedit ca mi sau facut abuzuri grave de catre interlopii cu legitimatie de la stat . Eu sunt cel ce sunt Sfantul Dreptatii !

 2. Dreptatea mea si Adevarul meu Suprem a dovedit ca mi sau facut abuzuri grave de catre interlopii cu legitimatie de la stat . Eu sunt cel ce sunt Sfantul Dreptatii !

 3. Si atatea imbecili ,din Romania au incredere in justitie, Parca n-ar fi tot romani!

 4. Domnule Rupa ,nu pot sa va felicit ca expert juritic CEDO,Insa pot sa va spun ca din pacate ace-i nemernici care ar fii trebuit sa va despagubesca sunt liberi,si dumneavoastra ati suferit,nici acei bani de mizerie pe care o sa vii dea statul tot din banii nostri ,nu va face fericit ,mai ales ca ati suferit enorm de mult in sistemul acesta jegos al peneteciarelor din Romania…..Va felicit pentru lupta cu Justitia cu in-copetenta uno-r oameni care mi-ar fii placut sa fi-e dupa gratii ,si care cu siguranta va-u facut ce-ia ce va facut…..Trasmit C.E.D.O felicitari pentru corectitudinea pe care o au cu greselile pe care Magistratii unii din iei fiind gresesc…….

 5. Domnule Lacatus, prin ce toleranta gramaticala ati ajuns la Curtea Europeana numai Dumnezeul spagar din administratia noastra stie. Nu va cunosc competenta in exprimarea unei limbi straine imperios necesara unei functii in „deplasare” pe care o detineti.
  Cearta dumneavoastra cu Limba Romana a inceput din generala si nu cred ca va fi terminata vreodata..
  Vai de noi cand vedem prin scriere cine a ajuns la CEDO…
  Din partea mea, sa te duci unde a intarcat mutu’…

 6. Şi pe mine m-a şocat abordarea limbii române de către acest expert. Fiind la CEDO probabil scrie mai corect în engleză, franceză, etc. Absolut penibil. Mai bine nu mai ieşi prin scriere în spaţiul public.

 7. Daniel,cum ai ajuns consultant în probleme "juritice" semianalfabet fiind?

 8. Radu Manea o fi scris de pe telefonul mobil. Altfel e vai de noi cu asemenea reprezentanti.

 9. Nu au avut destule probe sa te aresteze …ai grija cum te comporți in continuare …ca o sa cazi odată …pentru tot răul care l-ai făcut in toata viata ta. Sa dea Dumnezeu sa mori daca ai fost vinovat de acuzațiile aduse. Si cu siguranta ai fost . PS: să-ți dau m. Uiie vili

 10. Pt Wili: cine te-a arestat? Cine te-a trimis in judecata? Cine te-a condamnat? Pe aia trebuie sa-i dai in judecata si sa le ceri 300.000 euro.

 11. Prin educație schimbi lumea .Unde este needucație , sunt păcătoși și necredincioși .
  Păcătoșii și necredincioșii sunt prea mici în fața mea , eu am impus dreptatea printre corupții și interlopii cu legitimație de la stat .
  Am valoare mare pe acest pământ și o pot măsura după greutățile pe care le-am învins prin instanțele de judecată !

  Eu Sunt cel ce Sunt , Regele Dreptății „”„ – Melchisedech –

 12. Am luptat pentru Dreptate timp de 19 ani prin instanțele de judecată împotriva păcătoșilor și a necredincioșilor de needucați !

  Am valoare mare pe acest pământ și o pot măsura după greutățile pe care le-am învins prin instanțele de judecată !

  Să legiferați dreptul la îndemnizație lunară pentru dreptate pentru noi care am demonstrat la CEDO abuzul și represiunea nedreaptă asupra celor nevinovați și prin Achitare în instanțele din România dreptatea noastră .

  Eu Sunt cel ce Sunt Regele Dreptății ,pe acest pământ putred de corupt de interlopi cu legitimație de la stat „”„ -Melchisedech-

 13. Frica face pe om să trăiască în minciună , pentru a fi puternic trebuie să induci frica în oameni și o faci prin , frica de lege , frica de foame , frica de durere , frica de pedeapsă , frica de moarte și religiile din toată lumea au impus frica de dumnezeu și de satan , așa pot controla mulțimea cei mai Puternici „”„

  Regele Dreptății „”„

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.