Categories: ActualitateFlash

Va fi sau nu cercetat penal şeful IPJ Hunedoara?

Carmen Cosman

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-au motivat sentinţa prin care s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul comandantului IPJ Hunedoara, comisarul şef Liviu Gabriel Dumitru (foto). Altfel spus, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia vor putea să înceapă urmărirea penală împotriva şefului IPJ.

Este vorba de o soluţie definitivă

Soluţie definitivă în cazul şefului IPJ Hunedoara, comisarul şef Liviu Gabriel Dumitru, câştigat în instanţă de un subordonat. Decizia penală a fost dată în vara anului trecut, însă acum, a fost şi motivată, ceea ce înseamnă că dosarul poate fi trimis – dacă nu a fost şi trimis deja – la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, care să înceapă urmărirea penală.
„Această hotărâre definitivă atestă incompetenţa, abuzurile şi comportamentul răzbunător al comisarului şef Liviu Gabriel Dumitru, un personaj care nu este demn să conducă un inspectorat de poliţie din România. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat că Liviu Dumitru nu a fost cercetat corect anterior, când s-a dat neînceperea urmăririi penale şi a decis începerea urmăririi penale. Au fost găsite elemente de vinovăţie şi, practic, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, când primesc dosarul, sunt obligaţi să înceapă urmărirea penală, să-l ancheteze”, a declarat avocatul Pompiliu Bota, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, preşedintele Sindicatului Independent al Juriştilor din România. Acesta mai spune că este necesară şi suspendarea lui Liviu Dumitru pe perioada cercetării penale. Amintim că problemele şefului IPJ Hunedoara au apărut după ce un poliţist din Vulcan, Adrian Sucilă, şi-a căutat dreptatea până în pânzele albe.

Istoria cazului Sucilă

În urmă cu câţiva ani, poliţistul Adrian Sucilă a fost sancţionat disciplinar pentru “comportament necorespunzător” şi a fost transferat de la Biroul de Investigaţii Criminale, la Ordine Publică. Sucilă a contestat decizia şi a atacat în instanţă sancţiunile primite. A avut câştig de cauză atât la prima instanţă, cât şi ulterior, în căile de apel şi recurs şi ar fi trebuit repus în funcţia de pe care a fost schimbat, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ca urmare poliţistul Adrian Sucilă a cerut, tot în instanţă, sancţionarea celor care nu au pus în aplicare decizia instanţei de judecată. În 16 februarie 2010, acesta mai obţine o victorie la Curtea de Apel Alba Iulia. Judecătorii i-au aplicat şefului IPJ Hunedoara o amendă în cuantum de 20 la sută din salariul minim brut pe economie, per zi de întârziere, pe durata 24.12.2008 – 09.01.2009, pentru neîndeplinirea obligaţiei de a executa sentinţa nr. 885/ CA/ 25.03.2008 a Tribunalului Hunedoara, rămasă irevocabilă. Ulterior, Adrian Sucilă a formulat o plângere şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, contra comisarului şef Liviu Gabriel Dumitru, pentru abuz în serviciu şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti, dar procurorii au dat rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale. Adrian Sucilă a formulat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care s-a pronunţat, prin decizie penală definitivă, în favoarea sa, tocmai decizia despre care spuneam că acum a fost şi motivată.

Şi avocatul Pompiliu Bota se luptă cu Dumitru

Se ştie că şi avocatul Pompiliu Bota are probleme cu Liviu Dumitru. Şi nu de azi, de ieri, ci de mai mulţi ani. De fapt, despre procesele Bota-Dumitru, s-a tot scris în aceşti ultimi ani. Mai întâi, Pompiliu Bota a obţinut, în urma unei hotărâri judecătoreşti emise de o instanţă din ţară, despăgubiri în sumă de 500 de milioane lei vechi, pentru faptul că a fost ţinut în arest 69 de zile, în final, dovedindu-se că nu este vinovat. Apoi, pentru faptul că a fost anulată hotărârea definitivă a instanţei care l-a achitat şi a fost trimis din nou în judecată sub aceleaşi acuzaţii, pentru care fusese judecat şi achitat, Pompiliu Bota s-a adresat CEDO, unde a obţinut câştig de cauză, instanţa europeană obligând Statul Român să-i plătească acestuia daune în sumă de 16.000 de euro. În toamna anului trecut, acesta a mai obţinut o sentinţă, prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie obligă Statul Român să-i plătească cetăţeanului Pompiliu Bota suma de 5.000 euro, pentru „abuzurile săvârşite de procurorul devean Herban Dorel şi de comisarul Dumitru Liviu-Gabriel”, după cum s-a exprimat avocatul. „Sentinţa este definitivă şi executorie şi am pus-o în executare. Statul Român a cerut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, suspendarea executării, însă i s-a respins cererea, iar acum sunt pe cale de executare”, a precizat Pompiliu Bota.

„Instanţa este suverană”

Referitor la declaraţiile şi acuzaţiile care i-au fost aduse de avocatul Pompiliu Bota, contactat de noi, comisarul şef Liviu Dumitru a ţinut să precizeze că în sentinţa ÎCCJ se arată că dosarul este trimis la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba „în vederea începerii urmăririi penale”. „În vederea începerii urmăririi penale, nu înseamnă că se şi începe urmărirea penală. Nimeni nu va începe urmărirea penală împotriva cuiva, dacă nu sunt probe. În ţara asta există justiţie, care îşi face datoria şi va stabili ce se va întâmpla în acest caz. Instanţa este suverană”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, comisarul şef Liviu Gabriel Dumitru.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Nu cred in culpa sefului IPJ Hunedoara.Cred ca a deranjat o filiera care conduce pina in sferele inalte ale puterii:Igas via Falca,Udrea,Blaga (sa ne mai amintim de unu' Vladu).Pompiliu Bota de asemenea e o "personalitate" destul de controversata.In "municipiul cu multe caschete din sudul judetului",ca sa folosesc o expresie des folosita in publicatie,umbla zvonul despre existenta unei asa-zise "loji masonice",care in fapt este un grup de presiune,santaj,deturnare de fonduri,trafic de influenta,condus de o damesa cu testicole ce isi ameninta chiar si protectorul devenit dependent de angelica ei persoana.Cred ca DGIPI,Curtea de Conturi si DNA-ul ar trebui sa-si protejeze imaginea prin "sapaturi" mai adinci.Dar,ce te faci ca se zvoneste ca beleaua super-dotata ar avea "cirtite" si in aceste structuri.

  • nici nu exista culpa in cazul sefului ipj, e vorda de intentie directa. Ce este intre bota pompiliu si cel de mai sus nu vom stii niciodata, persoanele care cunosc adevarul sunt in pamant acuma, la fel ca multe alte vestigii si resurse care se gasesc in judetul nostru. O seara placuta

  • ...traseist politic!! PNL acum PDL!!!De ce-l pupaţi în dos pe Miliţianul Şef!!! Chiar dacă a făcut şcoala după 90, tot Securisto-Miliţian este!!! Tot cu cei de la putere votează!!! Să-l vedem cănd se schimbă puterea în Noiembrie!!! La marea revoluţie din Octombrie care va avea loc la Noiembrie 2012!!! Miliţienii care sunt Apolitici, în noiembrie vor candida la primăriile din ţară!!O să vedeţi...!!!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

20 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

20 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

20 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

20 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

20 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

20 de ore ago