Categories: FlashUltima Ora

Minerii din Lupeni au dat startul protestelor?

Maximilian Gânju

Cei 34 de mineri care au rămas în subteranul Minei Lupeni din Valea Jiului, din cauza coeficientului de producţie prea mic, în baza căruia se calculează salariul, au fost convinşi să renunţe la protest.
Comisia de dialog, formată din lideri sindicali şi conducerea Exploatării Miniere Lupeni, a discutat mai multe ore cu ortacii şi le-a promis că va fi mărit coeficientul de producţie de la 0,92, cât era la declanşarea protestului, la 0,97. Totodată, personalul care lucrează la suprafaţă va avea un coeficient de producţie de 0,90, în baza căruia se vor calcula salariile, conducerea minei şi a Societăţii Naţionale a Huilei renunţând la soluţia de „avarie”, prin care se rupea un procent de la aceşti angajaţi, pentru a se adăuga la cel al minerilor care lucrează în subteran. Minerii au cerut şi semnarea unui protocol, prin care să li se dea asigurări că suma câştigată în această lună nu va fi retrasă din salariul aferent lunii februarie. Cei 34 de ortaci au ieşit din subteran sâmbătă, în jurul orei 2 dimineaţa, şi alături de ei, şi minerii din schimbul trei, care ameninţau că li se vor alătura protestatarilor. Producţia Exploatării Miniere Lupeni nu a fost afectată de cele opt ore de protest, cât au stat minerii blocaţi în subteran. Pe de altă parte, ortacii sunt nemulţumiţi şi pentru că nu au materiale cu care să poată da producţia stabilită de către conducere şi cred că sunt foarte mulţi şefi care primesc lefuri fără să le merite. „Mergeţi în faţa minei să vedeţi ce maşini sunt parcate. Vedeţi în valoare de câte zeci de mii de euro sunt şi cine le deţine. Apoi, întrebaţi cât au coborât şefii respectivi în mină, pentru a avea bani pentru ele. Noi muncim pe salarii mici, să dăm producţie, ca alţii să ia bani nemunciţi”, au spus mai mulţi mineri din schimbul patru, care se pregăteau să coboare în mină.
Minerii de la Lupeni au declanşat protestul vineri seara, când au aflat că vor primi mai puţini bani, aferent unui coeficient de producţie de 0,92, faţă de 0,95, cât realizau în medie în lunile anterioare. Calculat în bani, fiecare ortac ar fi urmat să piardă o sumă care ajungea până la 170 de lei. Conform directorului general al SNH, Nicolae Drăgoi, nu s-au înregistrat pierderi la Mina Lupeni, pentru că ortacii au protestat după ce şi-au terminat şutul.
Coeficient de producţie scăzut au şi alte mine din Valea Jiului, pentru că în luna decembrie au fost mai puţine posturi, adică zile lucrătoare, iar producţia preconizată nu s-a putut realiza. Astfel, la Lonea, ar putea izbucni un protest tot din acest motiv, dar nici la Mina Livezeni din Petroşani, lucrurile nu stau mai bine. Sunt voci care susţin că la Livezeni sunt angajaţi care nu vor primi nici un leu rest de plată.

 

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago