Categories: ActualitateFlash

Minerii din Valea Jiului n-au renunţat la proteste. Ei cer demisia conducerii Complexului Energetic Hunedoara

Maximilian Gânju, Adriana Năstase

Minerii din Valea Jiului continuă protestele, peste 100 dintre ei fiind blocaţi în subteran. Startul a fost dat miercuri, când minerii de la Livezeni şi cei de la Lupeni au refuzat să mai coboare spre locurile de muncă din subteran, iar cei care se aflau deja în mină au oprit lucrul.

La Lupeni, s-au blocat în subteran
După ce la exploatarea minieră din Petroşani a venit prefectul judeţului şi reprezentanţii CEH, ortacii au primit asigurări că-şi vor primi lefurile pe data de 26 februarie. N-a fost suficient pentru că minerii din Lupeni au anunţat că nu vor ieşi din subteran şi nu renunţă la acţiune. La EM Lupeni a ajuns admi­nis­tratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, şi directorul general Samuel Dioane pentru a-i convinge pe cei circa 120 de ortaci să renunţe la protest şi să iasă din mină.
„La mina Lupeni continuă protestul. Sunt circa 100-120 de oameni, din toate schimburile de lucru. Ei se află la puţul 15, în subteran. Oamenii cer drepturile salariale restante şi sunt îndreptăţiţi să facă această solicitare. E greu să trăieşti de la plată la avans. Oamenii îşi pun problema cum vor trăi până pe 26 februarie? Sunt oameni care nu au bani să vină la muncă sau pentru un supliment de hrană consistentă, cu care să vină la lucru. Unii chiar aici au ajuns, nu mai au bani”, a spus Alin Sîn, pre­şe­dintele executiv al Sindicatului ”Muntele”. Pentru că unii dintre mineri acuzau stări de rău, echipele de salvatori minieri au coborât pentru a le duce medicamente ori a-i aduce la suprafaţă pe cei cărora starea de sănătate le era pericilitată.

Veniturile societăţii s-au redus
O delegaţie formată din administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roşu, şi lideri sindicali ai minerilor de la exploatarea de cărbune Lupeni a plecat ieri spre Bucureşti pen­tru a avea o discuţie la Ministerul Energiei pe tema întârzierii salariilor în cadrul societăţii.
„Avem întâlnire cu domnul ministru al Energiei, când vom ajunge în Bucureşti. Sunt împreună cu lideri de sindicat de la Lupeni. Vom discuta problema plăţii salariilor. Nu ştiu dacă vom reuşi să le luăm mai repede de 26 februarie”, a declarat Cristian Roşu, administratorul special al CEH.
Potrivit administratorului special al CEH, întâr­zi­e­rea salariilor ar fi cauzată de faptul că veniturile so­cie­tăţii s-au redus cu 7 milioane de lei/lună de la 1 ianuarie, deoarece compania nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din asigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

Restanţele să le fie plătite
Deşi protestatarii au avut întâlniri cu prefectul de Hunedoara, dar şi cu liderii sindicali, ei nu au vrut să renunţe la grevă. Minerii au solicitat demisia conducerii CEH. Directorul general Samuel Dioane este susţinut de PNL în prezent, iar administratorul special, Cristian Roşu, este membru PNL.
Protestatarii au mai cerut ca salariile să fie plătite pe 15 şi 30 ale lunii, să le fie date tichetele de masă restante, dar şi plata restanţelor la decontul de trans­port şi ajutorul de încălzire.
CEH este format din minele de cărbune Lonea, Lu­peni, Livezeni şi Vulcan, alături de termocentralele Pa­ro­şeni şi Mintia, numărând aproximativ 4.000 de angajaţi.
Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara şi-a arătat intenţia de a prelua în administrare Termo­cen­trala Mintia, după separarea acesteia de CEH şi for­marea Complexului Energetic Valea Jiului.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

5 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

5 ore ago