Actualitate

Trupul medicului de la Spitalul Deva, înecat în lacul Gozna, găsit ieri. Salvatorii au folosit un echipament bazat pe inteligența artificială

Trupul medicului Alin Popescu, de 31 de ani, care s-a înecat în Lacul Gozna din judeţul Caraş-Severin, a fost găsit, ieri, cu ajutorul unui echi­pa­ment de detecţie foarte performant, unic în România, bazat pe inteligenţa artificială. Acesta a fost folosit pentru prima dată de salvamontiştii din ju­de­ţul Gorj, în condiţiile în care suprafaţa lacului este una mare, iar vizibilitatea e zero.

De ultimă generație
„O echipă de salvatori din cadrul Ser­viciului Salvamont al Consiliului Ju­de­ţean Gorj a participat la căutările per­soa­nei înecate în lacul Gozna de lângă Valiug. Salvamontistii au folosit un echipament de detecţie foarte per­formant, unic la noi în ţară, bazat pe in­teligenţa artificială, reuşind să lo­ca­lizeze trupul victimei. În primele două zile victima a fost căutată cu scafandri, dar datorită suprafeţei foarte mari a la­cu­lui şi vizibilităţii reduse la zero, cău­tările au rămas fără rezultat. De ieri după-amiază au intrat în dispozitivul de căutare organizat de către ISU Caraş-Severin şi cei doi salvamontişti care au reuşit să detecteze locaţia în care se afla victima. Astăzi (n.r.-ieri) au fost re­luate scufundările şi trupul neînsufleţit a fost recuperat”, a transmis Serviciul Salvamont. Potrivit sursei citate, de­tec­torul şi alte echipamente de salvare acvatică de ultimă generaţie, drone subacvatice, drone aero cu capacitate de transport şi lansare de echipamente medicale şi de salvare, lansatoare de coardă au fost prezentate, în premieră naţională, săptămâna trecută, în cadrul exercitiului Aquares 2023 organizat de Consiliul Judeţean Gorj pe lacul Sâmbotin.
Duminică după-amiază, medicul gine­colog în vârstă de 31 de ani, care pro­fesa atât la Timişoara, cât şi la Deva, la Spitalul Județean de Urgență, a intrat în Lacul Gozna, comuna Văliug din judeţul Caraş-Severin, pentru a se răcori, dar nu a mai ieşit din apă. Colegii şi prietenii săi care se aflau acolo au încercat să îl salveze, însă nu au reuşit. Au sunat ime­diat la numărul de urgenţă 112 şi au soli­citat ajutorul pompierilor. Timp de cinci zile, pompierii şi scafandri l-au căutat în apele lacului, iar joi au găsit trupul ne­însufleţit. (A.Năstase)

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

3 zile ago