Categories: Comunitate

Trei spitale din judeţ tratează şi monitorizează persoanele cu HIV/SIDA

Anda Iovănesc

Conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii, 51 de spitale din ţară au fost desemnate să se ocupe de tratamentul şi monitorizarea persoanelor cu HIV/SIDA. În judeţ, sunt trei spitale  care se ocupă de acest lucru, şi anume: Spitalul de Urgenţă Petroşani, Spitalul Judeţean Deva şi Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu“ Hunedoara.
Prin acest proiect, care este în dezbatere publică până în septembrie, se modifică normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2013 şi 2014. Aşadar, spitalele care sunt incluse în proiect, nu vor mai fi controlate şi finanţate la acest capitol de către Casa de Asigurări de Sănătate, ci de către Direcţia de Sănătate Publică.
Potrivit Marcelei Artean, Şef Secţie Boli Infecţioase de la Spitalul Municipal Hunedoara, în judeţ sunt înregistraţi aproximativ 280 de bolnavi cu HIV/SIDA, iar cei mai mulţi dintre ei sunt în Petroşani. Numărul acesta reprezintă doar cazurile cunoscute, însă, în realitate, există mai multe persoane infectate cu virusul HIV. În Spitalul de Boli Infecţioase din Hunedoara, există un compartiment HIV, cu trei paturi, unde sunt internaţi cei aflaţi într-o stare mai avansată a bolii. Spitalele din Deva şi Petroşani nu au asemenea compartimente, bolnavii din cele două localităţi care necesită internare fiind trimişi la Hunedoara sau la alte centre de profil din ţară.
Persoanele care sunt diagnosticate cu acest virus sunt trimise într-un centru universitar, unde li se fac analize, pentru a se stabili în ce stadiu este boala. În funcţie de acele rezultate, bolnavul primeşte un anumit tratament pe care poate să-l ia acasă, ori este trimis să se interneze la secţia de Boli Contagioase din judeţ sau din ţară. Reţetele sunt eliberate de trei medici specializaţi din judeţ – Mariana Marin, la spitalul din Petroşani, Marcela Artean, la cel din Hunedoara şi Elena Câmpeanu, la Spitalul Judeţean Deva – iar medicamentele sunt compensate şi vin la farmacia spitalului. Oamenii infestaţi cu HIV îşi iau medicamentele lunar, iar, de două ori pe an, trebuie să-şi refacă analizele de sânge, pentru a vedea în ce fază este boala. De precizat că tratamentul unei persoane infectate cu HIV/SIDA se ridică la peste 30.000 lei pentru un an de zile.
Potrivit specialiştilor, testul pentru virusul HIV este obligatoriu pentru gravide, donatori şi pentru persoanele care vor să se căsătorească.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

„Fără Bariere, TOT Adevărul despre droguri”, la Deva

Ultimul popas din această primă etapă a caravanei #farabariere a fost făcut la Deva, în…

2 minute ago

Cum folosesc cei de la Dreapta Unită Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara

Se dau corecți și cinstiți, dar folo­sesc instituțiile statului ca să-și lanseze candidații pentru alegerile…

4 minute ago

Lucian-Ioan Rus, candidatul PSD la funcţia de primar al Devei: Candidatura mea este pentru deschiderea comunităţii către un nou proiect de dezvoltare

Lucian-Ioan Rus și-a depus candi­da­tura pentru funcția de primar al mu­ni­ci­piului Deva. Rus a spus…

11 minute ago

Bicicleta „câştigă” teren, la Orăştie

Magdalena Șerban Municipiul Orăștie derulează în pre­zent 2 proiecte de investiții pentru ame­najarea de piste…

11 minute ago

Apel al primarului din Zam, către cetăţenii comunei

Iarna, car și vara, sanie – spune un proverb românesc vechi, dar cu mult tâlc…

11 minute ago