Transportul în comun în Deva, ca în Occident

Adriana Năstase

Municipiul Deva va avea un trans­port ecologic după implementarea a două proiecte finanțate cu bani euro­peni. Autobuzele vor fi electrice, iar infrastructura va fi una modernă, cu stații care vor avea informații despre orarul de transport, stații de încărcare, sistem e-ticketing. Una peste alta, va fi ca în Occident.

Dispecerat
„În urmă cu ceva timp, am semnat contractul pentru furnizarea a 26 de auto­buze electrice, dintre care 22 de minibuze și 4 autobuze și 33 de stații de încărcare electrice, 7 stații de încărcare rapidă și 26 de stații de încărcare lentă.Este vorba de un contract foarte mare, în valoare de 36.820.000 de lei. Firma câștigătoare este Anadolu Auto­mobil Rom SRL”, a declarat primarul Devei, Florin Oancea (foto).
Ce înseamnă acest proiect? Vor fi construite un depou, cu toată infra­struc­tura necesară funcţionării unui parc auto electric, inclusiv dispecerat. O stație capăt de linie în zona Gării, cu infra­structura necesară pentru în­căr­carea autobuzelor electrice, o stație intermediară de alimentare electrică a autobuzelor. De asemenea, se va realiza modernizarea şi dotarea staţiilor de călători (creare adăposturi, alveole, info călători), reabilitarea infrastructurii ru­tie­re pe strada Depozitelor şi amena­jarea unui sens giratoriu în zona Gării. Va fi introdus un sistem de e-ticketing, taxare bazată pe utilizarea cardului con­tactless şi bilete de hârtie, sisteme de monitorizare şi dispecerizare autobuze, informare a călătorilor şi de securitate prin monitorizare video.

Două tipuri de stații de călători
„Modernizarea sistemului de trans­port public local prin achiziționarea de vehicule ecologice” reprezintă com­po­nenta numărul 1 a proiectului de „Mo­der­ni­zare a sistemului de transport public local din municipiul Deva”.
Componenta a doua a proiectului este „Modernizarea sistemului de trans­port public local prin reabilitarea infrastruc­turii aferente”.
„Proiectantul, împreună cu membri ai echipei de implementare a proiectului, au fost pe teren timp de câteva zile pentru a verifica la fața locului modul de încadrare a tipurilor de stații aferente proiectului. Concluzia finală a fost că Deva va avea 2 tipuri de stații de călători, dotate diferit, în funcție de di­men­siunea amplasamentului existent.
Această etapă este una dintre cele mai importante în vederea realizării proiectului tehnic”, a adăugat Florin Oancea, edilul șef al municipiului Deva.
Cele două proiecte vor contribui la creşterea calităţii serviciilor de trans­port public local în municipiul Deva, precum şi la o calitate mai bună a vieţii locuitorilor prin reducerea emisiilor de CO2.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

2 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

3 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

3 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

3 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

3 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

3 ore ago