Categories: EvenimentFlash

TRAGEDIE! Incendiu la un club din Capitală: 27 de persoane au murit, 146 internate în spital

    Vineri seara, în jurul orei 22,30 s-a produs  un incendiu într-un club de noapte din Capitală, în care se aflau câteva sute de tineri, veniți să petreacă de Halloween și să asiste la lansarea albumului unei trupe rock. În incendiu au murit 27 de persoane și peste 180 de răniți au fost transportați la spitalele din Capitală, foarte mulți în stare gravă.

Conform paginii de Facebook a clubului, vineri seară a fost programată lansarea unui album al trupei Goodbye To Gravity. Organizatorii au anunțat și un un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice.

Incendiul a izbucnit, potrivit martorilor, din cauza unor artificii aprinse în timpul concertului, de la care s-a aprins izolația fonică din burete de pe un stâlp. De acolo flăcările s-au extins foarte rapid pe tavan, izolat tot cu burete, care a luat foc complet și în scurt timp a căzut peste cei care se luptau să iese din încăpere.

S-a declanșat Planul Roșu

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a susținut, sâmbătă dimineață, că echipele de intervenție au ajuns la locul tragediei de la clubul Colectiv în 11 minute. „Apelul a intrat la 22,32, au fost mobilizate primele forțe și au început deplasarea către locul incendiului sosind acolo la 22,43. Deci, de la primirea primului apel la 112 până la sosirea la fața locului, 11 minute. Constatând situația de acolo a fost solicitată declanșarea planului Roșu, care este planul pe care îl declanșăm automat când vedem că avem un număr mare de victime la fața locului și unde este necesară mobilizarea unui număr mare de echipaje și inclusiv a unor echipaje suplimentare speciale pentru intervenție la dezastre sau accidente colective”, a spus Arafat, la Palatul Victoria, după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

„Au intervenit 11 mașini de pompieri, 28 de mașini de prim ajutor de la SMURD, 29 de mașini de la serviciul de ambulanță, 2 mașini de terapie intensivă de la SMURD, au fost mobilizați medici și asistenți suplimentar de la Spitalul Floreasca, care au fost aduși aici, 3 mașini de transport multiple victime și două unități mobile de primiri urgențe pentru materiale. Totodată, la fața locului a fost amplasat un spital mobil aparținând Inspectoratului General pentru Situații de Urgență”, a spus Arafat.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

Ancheta va fi preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au declarat surse judiciare. Procurorul de caz de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, aflat la locul incendiului, a declarat că a fost începută urmărirea penală in rem, pentru fapta de ucidere din culpă, iar principala ipoteză de lucru ar fi incendiul, şi nu explozia. Potrivit surselor citate, audierile în acest caz au început încă din noaptea de vineri spre sâmbătă, când a fost audiat, la Poliţia Capitalei, organizatorul spectacolului. „S-au stabilit 27 de victime decedate, urmând să vedem ce se întâmplă cu cei transportați la spital. În cursul zilei de azi, (sâmbătă-n.r.)  la sediul IML, se va desfășura procedura de identificare a victimelor”, a spus procurorul Rareș Stan.

Un număr de 22 victime nu sunt încă identificate

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat, sâmbătă dimineața, că bilanțul victimelor incendiului de la clubul Colectiv din Capitală este deocamdată neschimbat, însă numărul victimelor ar putea să crească din cauza gravității rănilor. „Având în vedere gravitatea victimelor este posibil (…) să apară și alte decese. Acest lucru putem să îl spunem pentru că este un prognostic al unor pacienți care este extrem de rezervat. Bilanțul poate să sufere modificări. În momentul de față, bilanțul este: 26 de decese în pre-spital, unul în spital, deci 27 în total, 184 prezentări în total în spitale dintre care 146 au rămas internate”, a spus Arafat, la Palatul Victoria, după reuniunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. El a mai spus că, din totalul persoanelor decedate, 17 sunt neidentificate, iar din cei 146 de pacienți internați în spitale, 5 au rămas de asemenea neidentificați până la această oră.

Insemex Petroșani a trimis specialiști la București

O echipă de specialiști de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroșani a sosit la București pentru a investiga cauzele izbucnirii incendiului de la Club Colectiv. INSEMEX este singurul institut din țară care are resursele și expertiza necesară. (Agerpres)

 

In fotografii, imagine din club înaintea incendiului și imediat după producerea acestuia. 

 

 

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean
Tags: featured