Categories: Eveniment

Traficanţii de comori dacice nu s-au prezentat la proces

Nicoleta Popa

Un număr de 10 persoane, români şi străini, acuzate că au efectuat detecţii şi săpături în situri arheologice din Munţii Orăştiei, au fost aşteptate ieri să îşi susţină nevinovăţia în faţa magistraţilor de la Judecătoria Deva. La proces s-a prezentat doar unul dintre cei acuzaţi, Daniel Sorin Jurcă, zis „Rudel”, care este cercetat pentru efectuarea unor detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, dar şi pentru furt calificat de obiecte de patrimoniu cultural. Pentru că inculpaţii au lipsit ieri, judecătorii au stabilit următorul termen pentru 2 februarie 2010.

Acuzaţi de braconaj arheologic
Grupul, condus de cetăţeanul sârb Ilic Ljubisa, zis Johnny Americanu”, şi de Radu Horia Camil, cetăţean român şi britanic, este acuzat că a prejudiciat statul român cu peste şase milioane cinci sute de euro.
Inculpaţii sunt acuzaţi că, în perioada 1998-2007, s-au constituit în asociaţii infracţionale, care au desfăşurat o activitate sistematică de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, în urma cărora au sustras şi valorificat ilegal mai multe tezaure arheologice pe piaţa neagră a antichităţilor, internă şi internaţională, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional.
În cursul urmăririi penale, au fost recuperate nouă brăţări spiralice din aur, în valoare de 3.850.800 de euro, aflate în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României. Organele judiciare au recuperat, de asemenea, următoarele loturi de artefacte, aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: un depozit de 105 piese arheologice, reprezentând diverse tipuri de arme şi unelte dacice din fier, bronz, plumb, în valoare de 30.000 de euro; un lot de 4.000 piese arheologice (monede, vase, arme etc.) în valoare de 40.000 de euro, predate la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Primul grup, condus de Iulian Ceia, aşteaptă sentinţa finală pe data de patru decembrie.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

8 ore ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

8 ore ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

8 ore ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

8 ore ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

8 ore ago

Firmă din Petroșani lăsată fără încasări de o manichiuristă

Tânăra învinuită de delapidare a reușit să păgubească o societate co­mercială din municipiul Petroșani, cu…

8 ore ago