Totuşi, care va fi soarta cetăţilor dacice?

Iniţiativa legislativă prin care se doreşte înfiinţarea unei agenţii care să preia în administrare cetăţile dacice din Munţii Orăştiei a trecut tacit de Senat. Proiectul legislativ este semnat ca iniţiator şi de parlamentarul Gheorghe Firczak, de la grupul minorităţilor naţionale, originar de la noi din judeţ.
Alţi parlamentari hunedoreni nu au semnat iniţiativa legislativă, mai mult de atât aceştia au afirmat în permanenţă că se vor opune promovării unui astfel de proiect. Asta pentru că acum, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, cu excepţia fortăreţei Sarmizegetusa Regia, sunt în administrarea Ministerului Culturii, fiind lăsate în paragină. Fapt care vine să confirme că administraţia centrală nu s-a preocupat într-un mod adecvat de monumentele istorice, aflate pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Iar, o structură intermediară, înfiinţată tot la centru, nu ar schimba cu nimic în bine soarta cetăţilor, au arătat oponenţii proiectului legislativ, la momentul în care a fost lansat.
Dezamăgit de colegii din Senat     
În prezent, proiectul legislativ se află în analiza comisiilor de la Camera Deputaţilor. Aflat în vizită în judeţ cu ocazia Serbărilor Naţionale de la Ţebea, preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost chestionat pe tema proiectului, care urmează să fie supus aprobării deputaţilor. Acesta a afirmat că deputaţii PSD vor respinge proiectul de lege, arătând că regretă că a trecut tacit de Senat. „Sunt profund dezamăgit de colegii noştri PSD de la Senat că au lăsat să treacă tacit această lege. În Camera Deputaţilor noi nu o vom aproba, proiectul de lege va fi respins. Am discutat cu colegii deputaţi şi cu preşedintele Camerei, Florin Iordache, ca această lege să nu fie aprobată”, a spus Liviu Dragnea.
Este nevoie de colaborare
Contactat pentru a ne da un punct de vedere pe această temă, deputatul Gheorghe Firczak a spus că a semnat iniţiativa legislativă, deoarece este nevoie ca situaţia cetăţilor dacice să fie clarificată din punct de vedere juridic. Iar, lucrul cel mai important nu este înfiinţarea agenţiei, ci o colaborare între administraţia centrală şi cea judeţeană, pentru a clarifica problema siturilor arheologice, aflate în paragină. „Nu asta este problema, dacă se înfiinţează sau nu agenţia. Problema esenţială a cetăţilor dacice este să li se clarifice statutul juridic, pentru că acestea aparţin statului, dar sunt pe terenuri aflate în diverse forme de proprietate. Nu cu legea asta s-ar clarifica situaţia cetăţilor dacice, ci doar în urma unei colaborări între administraţia centrală şi cea locală”, a afirmat parlamentarul.
Contravine cu alte legi în vigoare
Reamintim că atunci când a fost lansat în dezbatere publică proiectul legislativ prin care se doreşte înfiinţarea la Bucureşti a unei agenţii care să preia în administrare cetăţile dacice a fost aspru criticat. Potrivit unor jurişti câteva articole din iniţiativa legislativă intră în contradicţie cu alte legi. Mai mult de atât, propunerea legislativă a fost întocmită fără să fie întrebată administraţia judeţului Hunedoara, deşi este vizată direct de acest proiect.
Trebuie spus că în repetate rânduri Consiliul Judeţean Hunedoara, sub tutela căruia a fost trecută Sarmizegetusa Regia, a cerut Ministerului Culturii să treacă în administrarea judeţului şi celelalte fortăreţe dacice din Munţii Orăştiei, cerere la care nu au primit un răspuns. (N. Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Iar si-a platit un articol papagalul asta de Firțac.
    Marele ungur convertit in rutean fals vrea doar sa-l luxeze pe Brilinsky.
    Il doare pe el exact in dos de cetatile dacice.

  • Directore, alias Mitică Dragomir, cum le știi tu pe toate. Brilinsky este nesemnificativ. Nu face nici bine nici rău iar situația lui depinde de CJ nu de altcineva. Ai dreptate, toți vor binele cetăților dacice doar acest parlamentar nu. Dar dacă vă uitați pe site la CD veți vedea că primul semnatar al proiectului este Marian Neacșu, lider de frunte al PSD, urmat de alți pesediști. E bine că Liviu Dragnea i-a dezavuat.

  • Bai Firțac te visezi Sultan Ahmet? Vezi ca ala a murit de tanar...cam bolnav...
    Nici in trei vieti nu vei face tu atata bine cat a facut Brilinsky!
    Sa-ti fie rusine ca-l cataloghezi nesemnificativ gunoiule!
    Esti un lingau de dosuri PSD-iste, d-aia ai si votat gunoiul ala de proiect, de care si PSD-istii se rusineaza.
    Te-ai grabit cu limbuta la proiecte de trei lei si acum schimbi dosurile...ai trecut la Dragnea...e sef, trebuie periat, apreciat... Nu conteaza ca-i condamnat penal. Poate te trece pe vreo lista...sa mai sugi ceva bani publici.
    Treci pe banda de refugiu...
    Tic tac! tic tac!

  • Nu ştiu cine este cel la care te referi. Ştiu doar că tu eşti ceea ce eşti, aşa cum reiese din postările de pe acest site. Cel pe care îl preamăreşti are multe merite în confiscarea unor bani de la diverse persoane pentru un scop nobil: acela de a nu face nimic. În plus treisferturi din postări îţi aparţin pentru a justifica...informaţia. Vorba cea: securiştii ne conduce. Dar să dea Dumnezeu ca cineva, nu contează cine, să facă ceva pentru cetăţile dacice.

  • Nu stii cine-i Sultan Ahmet? Nici nu-i de mirare din moment ce ai fost dat afara din postul de profesor de istorie ca erai incompetent.
    Iar daca intrebi cine-i papagalul de Firțac...cauta o oglinda si vezi...daca nu cumva te oripilezi.
    N-am preamarit pe nimeni, doar am facut o comparatie care iese prost pentru tine.
    In rest, daca ai probe concrete stii unde sa mergi, daca nu ramai acelasi papagal batran si impotent.

    p.s. nu mai reveni, ne-ai facut destula greata

  • Probe concrete ? Tu perorezi de mult pe bază de speculații, așa că nu mai da sfaturi inutile. Mai bine amintește-ți sudalmele ceapiștilor când te duceai pe la ei. Am crezut, la un moment dat, că ești om de caracter dar ești un mizerabil. Totuși nu am crezu că proporțiile mizeriei tale sunt la cote maxime, adică la modul deschis să te afișezi ca un binevoitor iar prin spate să vii cu invective.