Tot mai mulţi absolvenţi hunedoreni continuă studiile după terminarea liceului

În ultimii patru ani, ponderea elevilor care aleg să îşi continue studiile după terminarea liceului a înregistrat o creştere semnificativă. De asemenea, mulţi dintre cei care termină o şcoală profesională decid să studieze mai departe.
O sinteză a analizei inserţiei socio-profesionale a absolvenţilor de liceu, din perioada 2010-2014 arată că un procent de până la 79 la sută dintre aceştia hotărăsc să meargă mai departe la facultate, la şcoli profesionale sau se angajează. Între 12 şi 18 la sută sunt înregistraţi în evidenţele AJOFM, iar aproape 11 la sută se regăsesc în alte situaţii. Mai precis, o mare parte sunt plecaţi în străinătate iar ceilalţi provin din mediul rural şi desfăşoară activităţi în propriile gospodării. Dacă în anul 2010, la nivel de judeţ, numărul elevilor care continuau studiile după liceu era mai mic, mai exact un procent de 38 la sută, în 2014, valorile arată că s-a înregistrat o creştere, cu 21 de procente, ajungând la 59 la sută. Implicit, această creştere a determinat o scădere în ceea ce priveşte numărul celor care au ales să muncească sau a absolvenţilor intraţi în şomaj.
Din totalul elevilor care finalizează cursurile unei şcoli profesionale, mai exact până la clasa a X-a, 73 la sută merg mai departe cu studiile, 23 la sută sunt angajaţi şi cinci la sută se regăsesc în alte situaţii. Important este că, toţi au făcut practica la diferiţi agenţi economici în decursul anilor de studiu. „Ponderea absolvenţilor intraţi în şomaj este în scădere şi poate fi considerat un adevărat succes al învăţământului hunedorean. Analiza făcută este destul de amplă, deoarece cuprinde toate cele 35 de licee din judeţ şi s-a realizat pe latura teoretică şi pe cea tehnologică. Ne bucurăm că am putut aduce contribuţie la realizarea unui lucru pozitiv, mai ales că tendinţa de creştere a ponderii elevilor care îşi continuă studiile corespunde directivelor europene, anume, cea de învăţare pe tot parcursul vieţii“, a declarat Dana Cioară, inspector şcolar în cadrul IŞJ Hunedoara. (O. Mihnea)

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.