Categories: Actualitate

O nouă formă de învăţământ profesional

Cristina Ghenea

Începând din toamna acestui an, elevii vor putea urma cursurile unei noi forme de învăţământ – şi anume, cel profesional – care presupune calificarea într-una din meseriile căutate pe piaţa europeană a muncii. Un număr de 16 şcoli din judeţ vor organiza astfel de cursuri.

Mai multă practică
Pregătirea profesională durează doi ani, necesari pentru dobândirea unei calificări. În program, pot intra elevii care sunt absolvenţi a nouă clase, indiferent de profil. Pot accede, de asemenea, elevii care, după ce au promovat cel puţin clasa a IX-a, şi-au abandonat ulterior studiile, precum şi cei care au finalizat şcoala de arte şi meserii şi au obţinut certificat de calificare gradul unu. „În primul an de studiu din învăţământul profesional, elevii parcurg o pregătire formată în procent de 40 la sută din teorie şi 60 la sută din practică, iar în al doilea an – 25 la sută teorie şi 75 la sută practică. La final, vor trece printr-un examen de certificare, care le oferă o calificare profesională“, a declarat Dana Cioară, inspector şcolar discipline tehnice. Aceasta a adăugat că după terminarea celor doi ani de pregătire profesională, elevii vor fi la acelaşi nivel cu cei care au terminat învăţământul obligatoriu – de 10 clase. Astfel, rămâne la latitudinea fiecăruia dacă optează, sau nu, pentru continuarea studiilor liceale. Iar dacă vor să obţină diploma de Bacalaureat, elevii mai sunt nevoiţi să urmeze încă doi ani de studiu, respectiv clasa a XI-a şi a XII-a.

Se colaborează cu 30 de agenţi economici
Cele 16 şcoli din judeţ care vor implementa această formă de învăţământ au încheiat deja contracte de colaborare cu 30 de agenţi economici. Asta, pentru că pe durata celor doi ani de studiu, elevii îşi vor desfăşura practica în diferite firme sau fabrici, în funcţie de meseria pentru care optează. Şi pentru că lista calificărilor este diversificată, printre agenţii economici, sunt hoteluri, exploatări miniere, fabrici. “În această perioadă, se desfăşoară Săptămâna Meseriilor, în care elevii fac cunoştinţă cu agenţii economici şi primesc toate detaliile despre învăţământul profesional. În plus, aceştia mai pot accesa şi site-ul www.alegetidrumul.ro, care conţine toate informaţiile referitoare la această formă de învăţământ“, a adăugat Dana Cioară.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

17 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

2 zile ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

2 zile ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

2 zile ago

Aveți grijă ce plăți faceți pe internet! O hunedoreancă a rămas fără banii din contul fetiței sale

Una dintre fiicele femeii din muni­cipiul Hunedoara a făcut o plată în valoare de 9…

2 zile ago