Categories: Comunitate

Sute de locuri la şcolile profesionale hunedorene

Loredana Goangă

Elevii hunedoreni care vor să înveţe o meserie pot opta pentru urmarea cursurilor unei şcoli profesionale. La nivelul judeţului există 13 unităţi de învăţământ care oferă această formă de învăţământ pentru elevii de clasa a VIII-a şi 14 şcoli pentru învăţământul profesional cu durată de doi ani, pentru elevii de clasa a IX –a.

La sfârşitul lunii aprilie, la sediul unităţilor de învăţământ gimnazial, dar şi la cele cu ofertă educaţională pentru învăţământul profesional cu durata de trei ani, se vor afişa ofertele de şcolarizare profesională, pe domenii şi calificări. Dacă pe 22 şi 23 mai, copiii se vor putea înscrie la ce şcoală profesională doresc, în cadrul etapei I, pe 29 şi 30 mai va avea loc preselecţia acestora. Cei respinşi vor mai avea o şansă de înscriere pe 6 iunie, când îşi vor putea depune candidatura la şcolile care nu au organizat proba de preselecţie. În cea de-a doua etapă, elevii se vor putea înscrie pe 27 şi 28 iulie, iar în ultimele două zile ale lunii vor susţine proba de preselecţie.
Dacă şi după cea de-a doua etapă de admitere vor mai rămâne locuri libere, va fi organizată şi cea de-a treia etapă de admitere, înscrierea făcându-se pe 1 şi 2 septembrie.
În ceea ce priveşte elevii de clasa a IX-a, care doresc să beneficieze de oportunităţile oferite de o profesionalizare accelerată pot alege să urmeze cursurile unei şcoli profesionale timp de doi ani. Dacă pentru cei peste 3.800 de elevi de clasa a VIII-a există aproximativ 400 de locuri disponibile, cei din primul an de liceu au şi ei la dispoziţie peste 300 de locuri. Tinerii pot alege meserii din cele mai diverse, începând de la ospătar, până la sudor, zidar sau mecanic auto.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

8 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

9 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

9 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

9 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

9 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

9 ore ago