Categories: Actualitate

Simpozion internaţional pe tema furturilor şi a traficului cu bunuri culturale mobile. Poliţiştii hunedoreni, primii pe ţară la recuperări de bunuri de patrimoniu cultural

Natalia Bumbac

Ediţia a IV-a a Simpozionului Internaţional „Cooperare Internaţională şi Strategii de Investigare a Furturilor şi a Traficului cu Bunuri Culturale Mobile” a debutat ieri la Deva şi se va încheia în 19 iunie. Evenimentul are drept scop crearea de legături între poliţiştii din România care se ocupă de investigarea infracţiunilor de trafic de obiecte de patrimoniu, cu colegii din alte state, care vor fi folosite în activitatea profesională. La lansarea evenimentului au participat comisarul şef dr. Liviu Gabriel Dumitru, inspectorul şef al IPJ Hunedoara, dr. Monica Sechelariu, preşedintele Fundaţiei Collegium XXI, alături de reprezentanţi ai IGPR, ai Curţii de Apel Alba Iulia şi invitaţi din străinătate.
Mai multe dosare trimise în instanţă
„Activitatea în acest domeniu s-a dezvoltat încă din anul 2000. Traficul cu obiecte de patrimoniu devenise un fenomen amplu, ceea ce a determinat conducerea IGPR să decidă ca această activitatea, să fie coordonată la nivelul structurilor care investighează crima organizată, până atunci fiind investigate doar de cei de la economic. Un alt pas important a fost angajarea în unor specialişti care să aibă cunoştinţe de istorie şi artă şi care-i să-i ajute pe poliţişti la desfăşurarea investigaţiilor”, a declarat comisarul şef Mihai Pitulescu, directorul Direcţiei de Investigaţie a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR. Acesta a adăugat că un sprijin foarte bun l-au avut din partea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, de unde au plecat cele mai multe dosare în care au fost anchetate mai multe cazuri cu obiecte de patrimoniu traficate, exemplul cel mai elocvent fiind cel al brăţărilor dacice. Dosarele au fost trimise în instanţă, iar în unele dintre ele au fost date soluţii definitive prin care traficanţii de comori au fost condamnaţi la ani grei de închisoare.
Siturile arheologice ar trebui păzite!
De fapt,  judeţul Hunedoara se situează pe locul doi în ţară, după judeţul  Constanţa, din punct de vedere al densităţii de situri arheologice. Dar după valoarea şi numărul bunurilor din patrimoniul cultural naţional mobil recuperate de poliţiştii hunedoreni în anul precedent, judeţul Hunedoara se află pe locul întâi pe ţară. De regulă, aceste bunuri braconate din siturile arheologice din România ajung în alte state, unde sunt vândute prin casele de licitaţii contra unor sume mari de bani. Potrivit procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, prezent la simpozion, sunt situaţii când, chiar dacă obiectele sunt identificate, este nevoie de mai multe expertize prin care să se demonstreze că într-adevăr au fost sustrase din siturile arheologice din ţară. Totuşi, lupta dusă de oamenii legii împotriva traficanţilor de comori nu este suficientă pentru a eradica acest fenomen. Responsabilitatea este şi a Ministerului Culturii, care ar trebui să ia măsuri de siguranţă în zona siturilor arheologice de unde sunt furate bunurile, astfel încât aceste lucruri să nu mai fie posibile.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago