Categories: Comunitate

Silvicultorii hunedoreni trag tare la împăduriri

Magdalena Şerban

Tradiţionala „Lună a pădurii” se încheie în scurt timp. Direcţia Silvică Hunedoara a făcut bilanţul, fiind împădurite 200 de hectare şi plantându-se 1.025.000 de puieţi forestieri, însă cifrele nu se opresc aici.

Judeţul a prins rădăcini
Pe lângă acţiunea respectivă, Direcţia Silvică Hunedoara a desfăşurat un proiect de plantare a arborilor, dar de data aceasta, în parteneriat cu Realitatea TV. „În cadrul acţiunii «România prinde rădăcini», au fost plantaţi 18.000 de puieţi de salcâm la Râu de Mori, pe locul unei foste cariere, în suprafaţă de 3,6 hectare. Noi am asigurat materialul săditor în valoare de aproximativ 10.000 de lei şi consilierea tehnică – am ales soluţia de împădurire, schema de plantare şi am participat alături de voluntari, îndrumându-le paşii. Voluntarii au fost convocaţi de Primăria Râu de Mori. „Postul Realitatea TV are un astfel de proiect, ce rulează de câţiva ani, iar prin promovarea lui, se doreşte conştientizarea acţiunilor de plantare, pentru a se compensa cu ceea ce se taie din pădurile noastre”, a precizat Emil Ignat, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

Recoltarea trufelor, o noutate
Pe de altă parte, pe lângă câştigul obţinut din comercializarea lemnului, pădurea mai poate genera şi alte venituri, deloc neglijabile. „Trebuie să ne pliem şi pe activităţi sezoniere. Acum, în pragul verii, în prim plan, avem recoltarea fructelor de pădure şi a ciupercilor comestibile. De anul acesta, am deschis poarta colaborării şi culegătorilor de trufe. Avem aproximativ 100 de hectare, ce vor fi concesionate pe raza ocoalelor silvice din Simeria şi Hunedoara. După jumătatea lunii iunie, în funcţie de evoluţia vremii, vrem să începem recoltarea de afine (roşii şi negre), mure, zmeură, păducel şi porumbele, urmând ca la începutul toamnei, să ne ocupăm cu ienupărul. În acest moment, pentru ciuperci, există contracte cadru cu agenţii economici din zonă, iar pentru fructele de pădure, vor fi organizate licitaţii, în urma cărora putem livra atât unor societăţi autohtone, cât şi din străinătate. Din păcate, cele din urmă au parteneriate dezvoltate de câţiva ani, cu agenţii economici din zona Capitalei şi preferă să se rezume la ei. De asemenea, în toamnă, urmează deschiderea sezonului de vânătoare (cerb, urs, mistreţ)”, a adăugat Emil Ignat. Potrivit acestuia, Direcţia Silvică Hunedoara este în grafic cu atingerea profitului propus anul trecut. Se urmăreşte o cifră de afaceri de 32.000.000 de lei şi un profit de 600.000 lei, faţă de 30.000.000 de lei, respectiv de 500.000 de lei, înregistrate în 2011.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • directorul incompetent nu are nici un merit ptr. MICILE REALIZARI ale directiei,fata de posibilitati ; salariatii nu au primit nici un drept pe ultimii 3 (trei) ani ,deci micul profit s-a facut(parte) pe spatele salariatilor . Traiasca alt incompetent , AXINTE !

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

5 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

5 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

5 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

5 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

5 ore ago