Septembrie, declarată “Luna Aurel Vlaicu” în județ

       Având în vedere că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la moartea marii personalităţi a ştiinţei şi tehnicii româneşti Aurel Vlaicu, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva declară luna septembrie “Luna Aurel Vlaicu”. Debutul manifest[rilor va fi marcat de “exponatul lunii” reprezentat de “Cununa de lauri” a lui Aurel Vlaicu. Este vorba de o piesă originală care a aparţinut marelui inventator şi care a fost donată muzeului de către urmaşii acestuia. Ea face parte din colecţia de istorie contemporană şi va fi expusă toată luna septembrie la sediul muzeului, Palatul Magna Curia.

În anul 1912, Aurel Vlaicu a efectuat mai multe zboruri demonstrative cu avionul ‘Vlaicu II’ la Arad (iunie), Lugoj (iulie), Orăştie (august), Alba Iulia (august), Tg. Mureş (septembrie). În semn de recunoştinţă pentru realizările sale şi pentru serviciile aduse României pe plan extern, Societatea Femeilor Române din Lugoj i-a dăruit lui Vlaicu o coroană de lauri lucrată într-unul din atelierele acestui oraş. Coroana este confecţionată dintr-un aliaj modern, cu lungimea de 35 cm şi înălţimea de 37 cm. Frunzele de laur, confecţionate prin tehnica ştanţării, sunt prinse pe un cadru metalic. Pe coroană se află gravată inscripţia: “Lui A. Vlaicu, Cuceritorul Vezduhului, Femeile române din Lugoj, 21 VII 1912”.

Aurel Vlaicu s-a născut în satul Binţinţi (actuală Aurel Vlaicu), de lângă Geoagiu, în ziua de 6/19 noiembrie 1882, fiind primul copil al lui Ana şi Dumitru Vlaicu, ţărani gospodari. Pe 13 septembrie 1913, Aurel Vlaicu a plecat din Bucureşti cu gândul să traverseze Carpaţii. După ce a alimentat avionul la Ploieşti, Vlaicu a decolat şi a trecut de Câmpina, având în faţă Carpaţii. După un timp, a întors aparatul spre Câmpina, cu intenţia de a ateriza în vecinătatea şoselei. La marginea satului Băneşti, aeroplanul lui Vlaicu s-a prăbuşit din înălţime. Cauzele accidentului au rămas necunoscute. (Mircea Crivăț)

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Am încercat să aflu programul zilelor aniversare " Aurel Vlaicu" care vor avea loc la Binţinţi (azi Aurel Vlaicu) în această săptămână, dar nu l-am găsit nici pe saitul Primăriei Orăştie, nici pe cel al Cons. Jud. Hunedoara. Probabil că nu am căutat îndeajuns pentru a afla detalii despre o sărbătoare importantă care aduce în faţa lumii o personalitate care ne pune în rândul naţiunilor cu mari inventatori. Nedumerirea mea si dezamăgirea totodată, vine şi din faptul că, pe internet sunt informaţii vechi de pesten 25 de an; nu am găsit numic nou nici despre familia inventatotului, din care mai sunt în viaţă mai mulţi stănepoţi, unul locuind chiar în casa părintească, nici alte date interesante legate de rudele mai apropiate sau mai îndepărtate care au vieţuit în preajma familiei Vlaicu. Fac parte dintre acestea şi cu mult drag îmi amintesc că, spre exemplu, am copilărit în apropierea surorii mijlocii a lui Aurel, Ioana Stoica, născută Vlacu, prima care a zburat alături de fratele ei pe un câmp de lângă Orăştie, aşa cum îmi povestea prin anii 1967-68. I-am cunoscu pe nepoţii de frate ai lui Aurel: pe Înv. Mărioara Popescu, pe Aurelia,fiicele fratelui mai mare, Ion, şi care s-a ocupat mulţi ani de muzeu, pe Relu(Aurel) Rădulescu, fiul surorii mai mici ale lui Aurel, care a moştenit de la unchiul său talentul ingineresc. Pe toţi i-am întâlnit
    în casa nepoţilor de soră, (Cornelia şi Ilu),fiiiIoanei, şi în cea a preotului Rusu (Popicu) din Cluj unde se adunau destul de des şi unde auzeam,noi,cei mai tineri, poveşti din tinereţea celor mai vârsnici.Astfel se păstra vie amintirea lui Aurel, care ne făcea atât de mândri că aparţinem unui neam de oameni talentaţi. Nici atunci ca şi acum autorităţile n-au apreciat cum se cuvine meritele inginerului care ne-a adus în elita tehnică mondială, precum nu i-a apreciat nici familia, dintre care Relu, ultimul nepot direct, a murit acum nu mult timp în deplină uitare şi ignorat de autotiăţi. Ce-ar fi să ne amintim mai des de "eroii" noştri necunoscuţi, dar iluştri între atâţia oameni iluştri de pe planetă! Prof. Liliana Gruian

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

22 de ore ago