Categories: Actualitate

Aurel Vlaicu, comemorat în satul natal

Magdalena Şerban

Primăria oraşului Geoagiu şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a Federaţiei Aerospaţiale ARPA – Câmpina, precum şi a Parohiei Ortodoxe Aurel Vlaicu, au organizat ieri, o manifestare cultural-sportivă dedicată pionierului aviaţiei române, Aurel Vlaicu. Aceasta a avut loc în satul de baştină a celui care a scris o importantă filă de istorie.

„Icarii” i-au adus un omagiu…
Din programul evenimentului au făcut parte o sesiune de cros desfăşurată sub genericul „Icarul din Binţinţi”, o slujbă de pomenire a aviatorului şi una de Liturghie oficiată la Biserica Ortodoxă din satul Aurel Vlaicu. Au urmat depuneri de coroane la bustul eroului, situat în faţa Complexului Memorial, un salut al aviatorilor civili şi militari, alocuţiuni susţinute de diverşi invitaţi din sfera admnistrativă, dar şi un miting aviatic impresionant. Asta, deoarece pe parcursul manifestărilor, cerul a fost brăzdat de planoarele celor care au vrut să-l omagieze pe Icar, acolo unde se simţea el cel mai bine: în aer. Distracţia a continuat cu un program artistic desfăşurat la căminul cultural din localitate, în cadrul căruia au evoluat membrii Ansamblului „Iulius Borza” al Casei de Cultură din Geoagiu şi Fanfara din Petreşti, invitată special pentru acest eveniment.

…cu prilejul celor 103 ani de la moarte
„Este firesc ca Aurel Vlaicu să fie omagiat la înălţimea la care a reuşit să se ridice. Să nu uităm că pe 17 iunie 1910, pe câmpul de la Cotroceni, îşi împlinea visul, zburând pentru prima dată cu Vlaicu I, aeroplanul realizat chiar de el. România devenea atunci a treia ţară din lume, după Statele Unite ale Americii şi Franţa, pe teritoriul căreia s-a zburat cu un aparat original, inventat, construit şi pilotat de un fiu al ţării respective. La 13 septembrie 1913, Aurel Vlaicu a vrut să-şi mai împlinească un vis, acela de a zbura peste Carpaţi. A decolat de pe platoul Cotrocenilor în ceea ce avea să fie ultimul său zbor. S-a prăbuşit la Băneşti. Pentru noi reprezintă o mare mândrie, iar meritele sale pe plan naţional şi mondial nu îi pot fi luate niciodată. Le mulţumesc localnicilor, fiilor satului, invitaţilor şi tuturor celor care au ales să ne fie alături în această zi însemnată”, a afirmat primarul oraşului Geoagiu.
Mai trebuie adăugat că tot în semn de recunoştinţă şi apreciere, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva găzduieşte ca exponat al lunii iulie, caietele din timpul studenţiei marelui aviator, cu notiţe şi schiţe, completate şi semnate de Aurel Vlaicu la München în anii 1905 şi 1906. „Caietele au intrat în patrimoniul instituţiei noastre încă din anul 1964, prin achiziţie de la familia Vlaicu, mai exact de la fratele său, Ion Vlaicu. Ele sunt scrise în limba germană, fiecare caiet purtându-i semnătura şi având menţionate data, locul unde au fost scrise, precum şi denumirea disciplinei. Cele patru caiete pe care le avem expuse până la finele lunii curente sunt: „Teoretische Maschinenlehre” (Ştiinţa construcţiilor de maşini mecanice), München, 1906; „Mechanische Warmetheorie” (Teoria mecanică a căldurii), München, 1906; „Wasserkraftmaschinen” (Echipamente hidroenergetice), München, 1906 şi „Konstructionslehre der Maschinenteilen I” (Ştiinţa construcţiilor pieselor de maşini), München, 1905/1906)“, a precizat Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Deşi articolul, spre lauda ziarului, nu menţionează prezenţa lui Purcel a fost una "specială". Preanecinstitul a fost, prin simpla prezenţă, infractorul zilei. Pregăteşte alegerile parlamentare deoarece vrabia mălai visează. Purcel promite trei parlamentari Zeului din Bucureşti. Dacă ALDE nu a reuşit să acceadă în CJ cum va putea să obţină voturi pentru trei parlamentari? Doar Purcel ştie cum şi speră ca slujitorii Cerului să îl ajute,

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

4 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

5 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

5 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

5 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

5 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

5 ore ago