Manifestãri dedicate împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Aurel Vlaicu

Sâmbătă şi duminică, a avut loc o suită de manifestări care au marcat împlinirea a 100 de ani de la moartea lui Aurel Vlaicu.
Acestea au fost organizate de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (Astra), Consiliul Judeţean Hunedoara, Primăria Orăştie, Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” Orăştie, Despărţământul Astra „Aurel Vlaicu” Orăştie, Prefectura Hunedoara, Primăria Geoagiu şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Sâmbătă, au avut loc depuneri de coroane la busturile lui Aurel Vlaicu din Piaţa Victoriei din Orăştie şi de la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” , şi vizitarea Muzeului de Etnografie şi Artă Populară. A urmat omagierea aviatorului la monumentul şi casa memorială din satul  Aurel Vlaicu (fost Binţinţi), printr-un parastas de pomenire, alocuţiuni, depuneri de coroane, momente culturale, vizitarea obiectivelor de aici, dezvelirea unei plăci comemorative şi lansarea cărţii istoricului dr. Ioachim Lazăr, intitulată „Aurel Vlaicu –  Momente din viaţa şi activitatea sa”. Pe parcursul manifestărilor, cerul a fost brăzdat de planoarele celor care au vrut să-l omagieze pe Icar, acolo unde se simţea el cel mai bine: în aer. De asemenea, tot sâmbătă, a mai putut fi admirată expoziţia  „Aurel Vlaicu şi Astra”, la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” din oraşul Paliei, având loc şi deschiderea festivă a Adunării Generale a Asociaţiei şi o sesiune ştiinţifică.
Ziua de ieri a adus lucrări ale Adunării Generale a Astra, la Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza”, din Geoagiu, dar şi un miting aviatic, desfăşurat sub tutela Aeroclubului Român de Aviaţie Bucureşti. Şi-au făcut apariţia pe cer o formaţie de elicoptere Puma ale Forţelor Militare Aeriene, şi una de avioane uşoare de la Aeroclubul Teritorial Deva. Manifestările celor două zile s-au încheiat cu un spectacol folcloric la căminul cultural din satul Aurel Vlaicu.
“Orăştia este cea mai datoare să cultive permanent memoria ilustrului om de ştiinţă Aurel Vlaicu, pentru că aici, genialul inventator şi-a făcut studiile liceale şi tot aici a efectuat primul zbor de pe Dealul Bemului, în asistenţa unei mari mulţimi de admiratori”, a precizat în alocuţiunea sa, Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăştie. La rândul său, edilul-şef al oraşului Geoagiu, Ioan Vălean, a spus că  “100 de ani de la moartea pilotului nu se împlinesc decât o singură dată. La 13 septembrie, s-a întâmplat acest lucru. Prin urmare, era firesc să fie omagiat la înălţimea la care a reuşit să se ridice. Mulţi ani în trecut, putem spune că aproape a fost dat uitării, deoarece manifestările au fost anemic şi slab organizate. Acum, în ciuda vremii, putem afirma că evenimentul a fost unul deosebit, prin greutatea celor care l-au omagiat pe Icarul din Binţinţi”, a arătat primarul din Geoagiu. (M. Şerban)

MesagerulHunedorean

Recent Posts