Categories: Actualitate

Seminarul pentru operatorii de apă-canal din România de la Petroşani a oferit: Soluţii pentru accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare

Directorii generali ai companiilor de apă şi canalizare din aproape întreaga ţară, împreună cu o serie de specialişti în domeniul implementării de programe europene POIM au fost, la finele săptămânii trecute, oaspeţi ai Apa Serv Valea Jiului, cu ocazia desfăşurării la Petroşani a unui important seminar de informare privind accesarea şi utilizarea fondurilor europene în extinderea, reabilitarea şi modernizarea reţelelor publice de apă şi canalizare din România.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Română a Apei – Comitetul Teritorial Olt-Jiu, împreună cu Apa Serv Valea Jiului, operatorul local al serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare de la Petroşani.
„Suntem onoraţi de faptul că Asociaţia Română a Apei a ales Petroşaniul ca loc de desfăşurare a acestei importante întâlniri de lucru, la care au participat directorii generali ai aproape tuturor operatorilor de servicii de utilitate publică de acest tip din România, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene, ai consultanţilor naţionali şi europeni în derularea programelor POIM, reprezentanţi ai unor firme prestigioase în domeniul producţiei de materiale şi echipamente utilizate în activităţile de alimentare cu apă potabilă şi canalizare. Le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru prezenţa, într-un număr atât de mare, la Petroşani şi sper că dialogul pe care l-am putut avea împreună a fost unul util pentru noi, toţi, în perspectiva creşterii calităţii serviciilor pe care le oferim cetăţenilor”, a declarat Costel Avram (foto), directorul general al Apa Serv Valea Jiului Petroşani şi vicepreşedinte al Comitetului Teritorial Olt-Jiu din cadrul ARA.
Decizia Asociaţiei Române a Apei de a derula la Petroşani această importantă întâlnire de lucru, care a vizat identificarea soluţiilor care trebuie adoptate de operatorii locali şi regionali de apă şi canalizare pentru a întocmi proiecte eligibile pentru finanţare europeană prin POIM, dar şi măsurile ce trebuie luate pentru implementarea corectă şi eficientă a acestora, vine şi ca urmare a faptului că Apa Serv Valea Jiului este primul operator din România care a semnat deja un contract de finanţare pe fonduri POIM, urmând ca, începând cu acest an, să deruleze investiţii de circa 90 de milioane de euro în toate localităţile din Valea Jiului.
De altfel, participanţii au apreciat în mod deosebit explicaţiile şi recomandările făcute de echipa de proiecte a Apa Serv Valea Jiului şi a şefului Departamentului Dezvoltare al operatorului de apă-canal de la Petroşani, ing. Monica Tarcea, în ceea ce priveşte gestionarea de programe europene de investiţii în domeniu.
„La nivel naţional, Apa Serv Valea Jiului a devenit deja un exemplu de bune practici în domeniul accesării şi utilizării fondurilor europene pentru implementarea unor proiecte care au ca scop extinderea, reabilitarea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, a staţiilor de tratare şi a celor de epurare a apelor uzate. Desigur că ne face plăcere să le putem împărtăşi colegilor din ţară din experienţa noastră, aşa cum eu cred că din schimbul de idei şi de experienţă pe care l-am avut, dar şi din dialogul cu factorii responsabili în derularea de fonduri europene în România, vom avea cu toţii de câştigat, iar experienţa acumulată ne va fi de folos atât în ceea ce priveşte accesarea de către România a banilor europeni pe POIM, cât şi în implementarea şi derularea proiectelor câştigate cu maximă eficienţă, astfel încât greşelile care ar putea genera aplicarea de corecţii financiare din partea UE să fie reduse la minimum sau, de ce nu, eliminate”, a mai spus Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.
Discuţiile au vizat, totodată, şi unele măsuri de ordin tehnic şi economic în ceea ce priveşte activitatea operatorilor regionali de servicii publice de alimentare cu apă şi de canalizare, una din temele importante fiind cea a modului de abordare a problemei nămolului rezultat din activităţile de epurare a apelor uzate, în contextul noilor directive europene în materie.
La evenimentul de la Petroşani, au participat alături de preşedintele Asociaţiei Române a Apei – Comitetul Teritorial Jiu-Olt, Vasile Maier – directorul general al SC Apa Canal Sibiu, secretarul Comitetului Teritorial Jiu-Olt al ARA, Thomas Roth şi directorii generali ai companiilor de apă şi canal din Galaţi, Târgovişte Ploieşti, Mediaş, Alba-Iulia, Oradea, Călăraşi, Brăila, Gorj, Iaşi, Miercurea Ciuc, Covasna, Baia Mare, Craiova, Tulcea, Focşani, Drobeta Tr. Severin, Slatina, Deva, Timişoara, Suceava, Arad, Bistriţa, Piatra Neamţ, Tg. Mureş, Constanţa şi Petroşani.
De asemenea, au fost prezenţi la seminarul de la Petroşani şefi ai serviciilor UIP din cadrul operatorilor de apă şi canalizare din România, consultanţi ai Jaspers, BDO şi Halcrow, reprezentanţi ai POIM din cadrul Ministerului Fondurilor Europene şi manageri ai unor producători de echipamente de ultimă generaţie utilizate în activitatea de management a reţelelor de apă şi canalizare.
Oaspeţi ai organizatorilor au fost, în acelaşi timp, reprezentanţi ai comunităţii locale şi regionale, respectiv preşedintele Consiliului judeţean Hunedoara (acţionarul majoritar al Apa Serv Valea Jiului) – Mircea Bobora, prefectul judeţului Hunedoara – Fabius Kiszely, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA Valea Jiului – ing. Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Apa Serv Valea Jiului – prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, rectorul Universităţii din Petroşani.

Biroul de Presă al Apa Serv Valea Jiului

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

9 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

9 ore ago