Categories: ActualitateFlash

Senatorul Mihai Goţiu cere un control la şantierele hidrocentralelor de pe Jiu

Natalia Bumbac

Senatorul USR Mihai Goţiu (foto), originar din Deva, cere să se facă un control în teren la şantierele celor două hidrocentrale aflate în curs de construire, de pe Râul Jiu. Politicianul susţine că lucrările continuă, deşi trebuiau oprite conform deciziei date de instanţă în decembrie 2017, prin care au fost anulate autorizaţiile de construire.
Mihai Goţiu a transmis un comunicat pe adresa redacţiei ziarului nostru, în care arată că: „a sesizat oficial Inspectoratele Regionale în Construcţii Sud-Vest Oltenia, respectiv Vest, solicitându-le să dispună efectuarea unei inspecţii de urgenţă pentru a verifica modul în care SC Hidroelectrica SA respectă hotărârea judecătorească definitivă prin care au fost anulate autorizaţiile de construire ale proiectului hidroenergetic care riscă să distrugă Parcul Naţional Defileul Jiului. Sesizarea a fost transmisă şi către Ministerul Energiei şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.”

Rezultatele controalelor nu au fost făcute publice
Parlamentarul susţine că a aflat de la oamenii din zonă despre continuarea lucrărilor, de la jurnalişti şi dintr-un comunicat al Hidroelectrica, societate titulară a autorizaţiilor de construire anulate de Curtea de Apel Bucureşti. „De asemenea, presa locală din Gorj, precum şi comunicatul celor de la Hidroelectrica SA fac referire la o întâlnire la care au participat reprezentanţi ai mai multor autorităţi publice din judeţele Gorj şi Hunedoara, parlamentari PSD şi ALDE din cele două judeţe şi chiar un secretar de stat din Ministerul Energiei, al cărei scop a fost găsirea unei «soluţii» prin care hotărârea judecătorească de anulare a autorizaţiilor de construire să fie lipsită de efecte”, subliniază Mihai Goţiu. Conform senatorului USR, toate acestea prezintă „indiciile unui atac extrem de grav la adresa principiilor statutului de drept, comis chiar de către persoane şi autorităţi publice a căror menire este să apere legea şi să aplice deciziile hotărârilor judecătoreşti definitive”.
Senatorul USR mai menţionează în cadrul sesizării şi comunicatul SC Hidrolectrica SA, care în opinia sa, invocă „un pretext manipulator pentru continuarea lucrărilor: protecţia populaţiei şi apărarea împotriva unor eventuale inundaţii. „Aceste deziderate trebuie asigurate pe tot parcursul efectuării unor lucrări de construire, nu doar la finalul acestora şi ar fi extrem de grav dacă acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Eventuale lucrări de închidere şi de conservare se pot face doar pe baza unei noi autorizaţii de construire”, susţine Goţiu.
Senatorul USR a adresat pe parcursul anului trecut mai multe întrebări şi interpelări legate de acest subiect, atât către Ministerul Mediului, cât şi către premier. Fostul premier Mihai Tudose a anunţat trimiterea Corpului de Control în Parcul Naţional Defileul Jiului, dar rezultatele anchetei nu au fost făcute publice. În septembrie 2017 şi în decembrie 2017, SC Hidroelectrica SA a pierdut în mod definitiv procesele în care contesta măsurile dispuse de Garda de Mediu, respectiv cel în care au fost anulate autorizaţiile de construire eliberate de Consiliul Judeţean Gorj şi Consiliul Judeţean Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Este extrem de grav ca autoritatile trebuie trase de maneca sa-si faca treaba. Este vorba de cea mai mediatizata constructie ilegala din judetul Hunedoara, singura mediatizata si international. Inspectoratul de Stat in constructii ar fi trebuit sa verifice permanent pe portal.just stadiul procesului, iar la sentinta definitiva sa mearga a doua zi peste ei. Nu sa mearga abia peste o luna si jumatate, in urma unei sesizari. Pentru ce-i platim pe acesti oameni? Si de ce trebuie sa faca un parlamentar sesizare, ce pazesc mutalaii din administratia parcului national, ca si aia-s platiti din bani publici?

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

18 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

18 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

18 ore ago