Categories: Comunitate

Secția de boli infecțioase a spitalului devean, în prima linie în lupta contra Covid

Adriana Năstase

Secția Boli Infecțioase funcționează într-o clădire pavilionară, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva. Clădirea a fost finalizată în 2014, fiind o construcție nouă pe doua nivele, cu 13 saloane cu două paturi și o rezervă cu un singur pat, fiecare salon având grup sanitar propriu, asigurând condiții optime de spitalizare.

Ce medici lucrează aici
În ceea ce privește dotarea cu echi­pa­men­te, secția beneficiază de surse de oxigen, un ecograf, monitoare defuncții vitale, injec­to­mate.
Secția este condusă cu mult profesio­na­lism și dedicare de către medicul Mihaela Anca Raus, medic primar boli infecțioase cu competență în ultrasonografie generală, fiind cea care ține închegată întreaga echipă medicală. Sunt încă trei medici care lucrează aici, Antonela Daniela Oniciuc – medic primar specialitatea boli infecțioase, competență în ultrasonografie generală, management sani­tar, Andreea Giorgiana Petcu – medic primar specialitatea boli infecțioase și Oana Maria Săceanu – medic specialist specialitatea boli infecțioase. Mai sunt 9 asistente, 6 infirmiere, o îngrijitoare, un brancardier și un statistician.

Lupta cu Covid-ul
Secția de Boli Infecțioase a avut și are un rol important în perioada pandemiei Covid, oferind asistență medicală de specialitate pa­cienților confirmați cu SARS Cov-2 pre­cum și evaluări clinice, investigații complexe în scopul stabilirii unui diagnostic prompt și a unui tratament.
Pacienții care sunt internați prezintă o patologie vastă, ei au afecțiuni determinate de infecții bacteriene, virale, fungice sau parazitare cu localizări diverse.
Începând cu luna martie 2020, atunci când pri­mul pacient din județ, diagnosticat cu Covid a fost internat aici, a fost asigurată mo­ni­torizarea și el a beneficiat de tratamentul necesar. Secția a înregistrat bolnavi internați cu Covid cu forme severe și critice, aici fiind tratați peste 1.000 de bolnavi.
„Eforturile depuse de întreaga echipă medicală, profesionalismul si empatia cu care fie­care membru al echipei se prezintă la patul bolnavului în fiecare zi, ne-a adus în per­manență aprecierea bolnavilor care ne-au trecut pragul. Ne-am bucurat împreună pen­tru fiecare bolnav care s-a vindecat și a pă­ră­sit spitalul, pentru fiecare familie reîntregită și pentru fiecare pacient care a depășit cu bine boala”, susține dr. Lucian Miron, directorul me­dical al Spitalului Județean de Urgență Deva.

Bolnavi cu HIV
„În luna decembrie a anului 2021, sectia de Boli Infectioase a fost igienizată în totalitate și a fost mărită capacitatea instalației de oxigen.
Prin serviciul de Spitalizare de Zi, diag­nos­ticăm patologii infecțioase ce pot fi izolate și tratate ambulatoriu și asigurăm cu prompti­tu­dine profilaxia rabiei prin seroterapie și vaccinare antirabică”, a adăugat dr. Lucian Miron.
În cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva se desfășoară Programul de Supra­veghere şi controlul infecţiei HIV ( în prezent sunt în evidență 66 de pacienți).Totodată, sunt monitorizate gravidele HIV și se face profilaxia infecțiilor HIV la nou-născut, în 2021fiind în evidență 6 gravide din care 4 au născut copii sănătoși.
La nivelul unității sanitare există un cabinet de boli infecțioase în care își desfășoară activitatea dr. Elena Câmpeanu, medic primar boli infecțioase, care are în evidență 180 de bolnavi cu hepatite virale dintre care 98 de pacienți cu Hepatita virală B în tratament antiviral și 35 de pacienți cu Hepatită virală C.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Vasile Dîncu, senator PSD Pentru că a primit Titlu de Cetățean de Onoare al municipiului…

17 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii ăștia tare isteți că o duduie, șefă pe la o agenție de la…

17 ore ago

Bulina neagră

Claudiu V., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic și…

17 ore ago

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim…

17 ore ago

Escrocheria „Mă auziți acum?”: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu „DA”

În era digitală actuală, în care sun­tem profund interconectați prin In­ter­net, escrocheriile telefonice ră­mân o…

17 ore ago

Căutări reluate în cazul persoanei dispărute în lacul Sântămăria Orlea. Apa are 19 metri adâncime

Scafandrii au reluat, ieri, căutările în cazul persoanei date dispărută în lacul ba­rajului de acumulare…

17 ore ago