Beriu: Se întrevăd realizări investiționale

Magdalena Șerban

În marea lor majoritate, autoritățile pu­blice locale au decis să spună pas creșterii impozitelor, mergând pe premisa că nu e momentul să creeze presiune economică în rândul cetățenilor. Așa că la Beriu, dările au rămas pe loc.

Fără majorări
„Doar am aplicat indicele de actualizare aferent ratei inflației, respectând pre­ve­derile legale impuse de Codul Fiscal, însă nu am majorat taxele locale din 2022. În plus, persoanele fizice pot să beneficieze de o reducere de 10 procente din sumă dacă plă­tesc integral până în 31 martie. Este o bo­ni­ficație pe care o acordăm pentru a încuraja lumea să-și achite încă din trimestrul I da­toriile la stat, atât pentru a le ușura obli­ga­țiile, cât și pentru a se creea o primă bază la bugetul local. Se pot plăti în numerar, cu cardul sau prin virament ban­car. Facem de­mersuri pentru a mai in­clude o opțiune, și anume cea de plată online, prin ghiseul.ro. Pentru unii e mai simplu și mai comod în acest mod. Rea­mintesc că accesul în sediul primăriei e permis per­soanelor vaccinate îm­potriva Covid, celor trecute prin boală ori celor care prezintă test PCR negativ sau test rapid negativ, bineînțeles în termen. Cei nevaccinați sunt ajutați de personalul nostru care se de­pla­sează la intrare, pentru a le prelua soli­ci­tările. Nu pot să spun că anii de pandemie au afectat gradul de încasare, pentru 2021, de exemplu, reușind să co­lec­tăm peste 90 la sută din sumele datorate de cetățeni la capitolul impozite. Mai sunt amenzi neîn­casate, dar mergem pe filiera ju­ridică și nu lăsăm lucrurile în aer, în sensul că dacă cei în cauză nu iau măsuri să plătească nici în moment de forță majoră, atunci mulți sunt obligați să presteze muncă în folosul co­munității. De vreo trei ani, tot există câte doi-trei care sting datoria cumulată din amenzile neonorate, în acest fel”, a arătat pri­marul din Beriu, Moise Emil Bîc (foto). De la alocările pe care administrația le va primi pentru funcționare în urma aplicării for­mulei bugetare, alesul speră să fie unele în concordanță cu nevoile reale.

Cămine culturale, drumuri și grădiniță
Dincolo de activitatea birocratică, in­ves­tițiile sunt cele ce vor defini cel mai bine anul curent, cântărindu-se reușitele. „Ne punem mari speranțe în Programul ((Anghel Saligny)), având nevoie majoră de finanțare pentru modernizare de drumuri. Acolo unde am introdus rețeaua de canalizare finalizată în 2021, au fost deteriorate tare. Ar mai fi, din fonduri europene, modernizarea că­minului cultural din Orăștioara, ce trebuie dusă la îndeplinire până de Paște. Mai rămân din cadrul aceluiași proiect câștigat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR și lăcașele culturale din Sereca, Sibișelu Nou și Sibișelu Vechi, a căror documentații le-am actualizat valoric și urmează să fie scoase la licitație. Suntem în procedură de obținere a autorizației de construcție pentru grădinița cu program prelungit și după, vrem să dăm startul lucrărilor pe care le vom face tot din bani europeni. Mulţi părinţi muncesc, aşa că grădiniţa, unde cei mici stau la căldură, în siguranţă şi în condiţii foarte bune, până după-masa, le vine în ajutor. Unii nu au în grija cui să-i lase sau pur şi simplu consideră că e mai bine să stea alături de alţi pri­chin­dei, pentru a se putea juca şi a putea socializa împreună. Aș mai adăuga proiectul ce are ca scop modernizare de străzi și un pod în satul Cucuiș, obiective pentru care am semnat contractul și am dat ordinul de începere, totul fiind cu finanțare de la U.E, obținută prin Grupul de Acțiune Locală din care facem parte”, a mai subliniat primarul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago