Categories: Comunitate

Se va pune cruce pe Liga lui Miron Cozma?

Carmen Cosman

Înfiinţată de fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului ar putea deveni, în scurt timp, istorie. Reprezentanţii actuali ai Ligii se gândesc să ceară insolvenţa, din cauză că organismul sindical este îngropat în datorii.

Datorii mari, de la mineriade

De exemplu, LSMVJ trebuie să achite către stat, datorii de peste 1,1 milioane de lei, suma reprezentând daune produse economiei naţionale în timpul mineriadelor. Deşi li s-au blocat conturile din cauza acestei datorii, liderii LSMVJ  spun că nu au cum să o achite. LSMVJ s-a dezmembrat şi o mare parte a sindicatelor au părăsit organismul sindical, pentru a adera la Sindicatul „Muntele”, iar banii strânşi din cotizaţii sunt foarte puţini. „Nu am mai plătit nimic, pentru că nu avem cum. Funcţionăm strict din cotizaţiile membrilor sindicatelor afiliate. În luna ianuarie, suma colectată a fost mai mică de 2.000 de lei”, a  explicat preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş, care nu încasează nici un leu pentru această funcţie, fiind voluntar. Şi nu sunt singurele datorii. LSMVJ mai are salarii restante, contribuţiile aferente la bugetul de stat – adică aşa – numitul stopaj la sursă, precum şi concediile neefectuate şi neplătite pentru anul trecut. Aşa că, reprezentanţii LSMVJ se gândesc serios la varianta insolvenţei, dar mai întâi, aşteaptă finalul procesului intentat Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, pentru neplata pe anii 2010 – 2011 a cotei de 3,8 la mie din fondul de salarii, stabilită prin contractul colectiv de muncă.

Îşi cer banii în instanţă

„Avem de recuperat 1,2 milioane de lei de la Companie, conform articolului 212 din CCM, suspendat unilateral de conducerea CNH şi de reprezentanţii Consiliului de Administraţie şi care, din punct de vedere legal, nu putea fi suspendat decât cu acordul părţilor. Am acţionat în instanţă Compania naţională a Huilei Petroşani şi avem termen în data de 13 martie”, a declarat Lacataş. El spune că şi de la sindicatele care au părăsit Liga, mai au de recuperat 120.000 de lei, reprezentând cotizaţiile neachitate şi pentru recuperarea banilor le va intenta un nou proces. Dacă îşi vor recupera banii în instanţă, aceştia vor avea ca destinaţie plata datoriilor curente. Şi cum datoriile vechi nu pot fi achitate, iar Liga nu are nici un patrimoniu care să poată fi înstrăinat, următorul pas ar fi intrarea în insolvenţă. Zoltan Lacataş a precizat că va rămâne în fruntea Ligii, aşa cum a promis, până la rezolvarea problemelor financiare ale acestei organizaţii.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

26 de minute ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

28 de minute ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

28 de minute ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

28 de minute ago

Aveți grijă ce plăți faceți pe internet! O hunedoreancă a rămas fără banii din contul fetiței sale

Una dintre fiicele femeii din muni­cipiul Hunedoara a făcut o plată în valoare de 9…

30 de minute ago

Învinuită de distrugere. Supărată că a pierdut, o femeie a făcut zob un aparat de păcănele

Femeia din Simeria, amatoare de jo­curi de noroc, și-a folosit poșeta drept armă în lupta…

30 de minute ago