Șase orașe din lume se vor scufunda înainte de 2030 din cauza schimbărilor climatice

Efectele schimbărilor climatice se resimt deja în zonele de coastă ale lumii, acolo unde orașele încep să fie scufundate de nivelul în creștere al mării. Pe măsură ce ghețarii continuă să se topească din cauza încălzirii globale, cantitatea de apă din râuri, mări și oceane devine tot mai mare și crește într-un ritm alarmant.

Amsterdam-Olanda
Amsterdam este o destinație faimoasă din Olanda. Orașul este cunoscut pentru arhitec­tura sa romantică, podurile colindate adesea de turiști, consumul liber de marijuana și viața de noapte. Din păcate, Amsterdam se încadrează în regiunea cunoscută sub nu­mele de „Țările de Jos”, și se află în pericol de a fi inundat, la fel ca alte orașe din Olanda, precum Rotterdam și Haga.
Chiar dacă de-a lungul anilor, autoritățile olandeze au încercat să combată fenomenul de intensificare a nivelului mării, apărându-se cu succes împotriva inundațiilor, se pare că Amsterdam este vizat direct de o scu­fun­dare cel puțin parțială până în 2030.

Basra – Irak
Considerat principalul oraș-port din Irak, Basra este situat de-a lungul fluviului Șatt al-Arab, care se scurge în Golful Persic. Înve­ci­nându-se cu mlaștini adânci, Basra s-ar pu­tea trezi parțial sau complet scufundat îna­inte de sfârșitul acestui deceniu.

New Orleans – SUA
Schimbările climatice nu fac diferența între țările sau regiunile dezvoltate de pe glob și cele aflate în curs de dezvoltare. Efectele cantităților mari de emisii de gaze cu efect de seră care au încălzit planeta vor afecta toate teritoriile în mod egal. Singura diferență va fi bazată pe cât de bine sunt pregătite țările afectate pentru a face față crizei climatice.
Orașul New Orleans, care este aparține statului Louisiana și este situat în sudul Sta­telor Unite, are deja un faimos sistem de di­guri pentru a-l proteja de inundații. Cu toate acestea, predicțiile oamenilor de știință sub­liniază faptul că autoritățile trebuie să facă mai mult pentru a le da șansa locuitorilor din New Orleans de a prinde și următorul de­ce­niu, reamintind că în 2005, Uraganul Katrina a reușit să penetreze sistemul de diguri al orașului.
De altfel, New Orleans este cunoscut pen­tru trecutul său legat de apă. în 1910, cu ajutorul a numeroase pompe mari, compania Albert Baldwin Wood a reușit să usuce terenul orașului, care era înconjurat de mlaș­tini.

Veneția – Italia
Veneția este unul din cele mai cunoscute orașe din lume. Locul nu este străin de inundații, Veneția fiind cunoscută pentru rețeaua sa de căi navigabile, care atrage ani de an milioane de turiști din toată lumea.
Potrivit oamenilor de știință, orașul se scufundă cu doi milimetri în fiecare an și se confruntă cu efectele directe ale creșterii nivelului apei. Chiar dacă Veneția are și măsuri de protecție, ar putea fi necesari pași mai radicali pentru a preveni scufundarea acesteia.
Luna trecută, în marja reuniunii G20 de la Roma și a summitului climatic de la Glasgow, Academia de Științe din Veneția a transmis o scrisoare către prim-ministrul italian și liderii celor mai dezvoltate 20 de economii ale lumii, prin care cere politicienilor celor mai puternice națiuni ale planetei să salveze oraşul, în contextul crizei climatice. De asemenea, scrisoarea mai prevede că oraşul, care face parte din patrimoniul UNESCO, este într-o situaţie vulnerabilă, riscând să se scufunde mai repede decât era estimat iniţial.
Potrivit documentului, multe din structurile arhitecturale din oraşul italian sunt în pericol de prăbuşire şi este nevoie de un plan clar pentru a le proteja. Locuitorii şi iubitorii oraşului au semnalat de multe ori, în decursul anilor, pericolul pe care îl prezintă, pentru Veneţia grupurile foarte mari de turişti şi navele de croazieră care se apropie de malurile sale.


Ho Chi Minh – Vietnam
Orașul Ho Și Min este cel mai mare oraș din Vietnam și este așezat în apropierea Deltei Mekongului. Cunoscut anterior sub numele de Prey Nokor, orașul a fost principalul port al Cambodgiei, înainte de a fi cucerit de vietnamezi în secolul 17. Experții atrag atenția că din cauza nivelului crescut al mării, cel puțin majoritatea zonelor de est ale orașului, care sunt situate în apropierea râului Mekong, de-a lungul zonelor mlăștinoase din Thu Thiem, ar putea fi sub apă înainte de 2030.
Chiar dacă orașul nu se scufundă, poate deveni prea periculos pentru ca oamenii să trăiască din cauza unei varietăți de factori, inclusiv inundațiile și furtunile intensificate.

Kolkata – India
În prezent capitala provinciei federale Bengalul de Vest din India, Kolkata are o nouă provocare în cale dacă dorește să păstreze istoria culturală asociată orașului.
Înainte de 2030, o mare parte din Kolkata s-ar putea confrunta cu inundații imense, care ar putea provoca scufundarea orașului.

Planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius. La 2,7 grade Celsius vom experimenta fenomene meteo extreme
Lipsa unor măsuri suplimentare privind schimbările climatice este probabil să aibă efecte devastatoare, inclusiv în intensificarea valurilor de căldură, creșterea lipsei de adăpost și reducerea aprovizionării cu alimente.

 

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.