Comunitate

Sanatoriul din Brad, pregătit pentru iarnă

Magdalena Şerban

Dacă în unele spitale din ţară, căldura se furnizează cu porţia pe timpul iernii, în altele, pacienţilor li se oferă condiţii hoteliere, cum poate unii nu au nici măcar acasă. La Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad, centrala proprie funcţionează pe lemne, iar stocul s-a făcut din timp, urmând să fie completat doar cu o mică parte.
„Acum avem asigurat circa 70 la sută din necesarul de lemne de foc, însă vom continua până ajungem la sută la sută. Ţinând cont că în trecut, încălzirea se făcea cu motorină, ni s-au redus costurile de când folosim masă lemnoasă. În plus, nici ultimele ierni nu au fost prea grele. Din octombrie şi până în lunile aprilie-mai, trebuie să menţinem căldura în unitatea medicală. Suntem poziţionaţi sus, iar curenţii de aer se resimt altfel faţă de centrul oraşului. De asemenea, în discuţie se află pacienţi cu afecţiuni pulmonare, ceea ce este un motiv în plus pentru a avea pus la punct sistemul de încălzire ce trebuie să funcţioneze în regim adecvat. Pentru apa caldă, tot în ideea de a beneficia de o diminuare semnificativă a cheltuielilor, au fost montate 18 panouri solare. Ne sunt folositoare şi dau randament cu precădere vara. Am înţeles că pe viitor vom fi racordaţi la reţeaua publică a municipiului, graţie unui proiect investiţional demarat de Apa Prod, fiind vizată creşterea numărului de consumatori”, a precizat medicul primar pneumolog Marcel Iosif Cârjea (foto), managerul sanatoriului.
Acesta a amintit de aprobarea de către Consiliul Judeţean Hunedoara, în subordinea căruia se află instituţia spitalicească, a proiectului tehnico-economic legat de asigurarea finanţării achiziţionării unui lift exterior destinat exclusiv pacienţilor (estimat la circa 750.000 de lei). Momentan, mai e nevoie de actualizarea extrasului de carte funciară şi de un aviz de la Inspecţia în Construcţii. Luându-se în calcul procedura de licitaţie şi respectarea termenelor impuse de legislaţia în vigoare, cel mai probabil liftul va ajunge să fie pus în slujba bolnavilor începând cu 2019. Iar pentru ca reţeaua electrică să fie sută la sută la cote maxime şi să nu existe riscul întreruperii curentului, aşa cum se întâmplă uneori în prezent, tot administraţiei judeţene i s-a mai solicitat sprijin pentru reparaţii. Alături de cele ce se impun la reţeaua de încălzire, suma totală se ridică la 280.000 de lei.

AddThis Website Tools
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A băgat mâna până la cot în cărămizile și mor­tarul săracilor pen­tru a-și face o…

2 ore ago

Creșă, la Deva, prin Programul guvernamental „Sfânta Ana”

Ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila, a declarat, vi­neri, la Deva, cu prilejul…

2 ore ago

Bulina albă

Sorin Bălu - tehnician apreciat în fotbalul românesc Pentru că a preluat banca tehnică a…

2 ore ago

Bulina neagră

Lucian C., din municipiul Hunedoara Pentru că, recent eliberat din penitenciar, a fost arestat preventiv…

2 ore ago

Hunedoreancă ucisă în bătaie de soț. Femeia avea 2 copii

O nouă crimă odioasă a avut loc în România. Este al treilea caz de fe­mi­cid…

3 ore ago

COVID se întoarce: O nouă variantă a virusului a apărut, cu simptome diferite. Ce spun experții

O nouă variantă de Covid a apărut, cu simptome diferite, devenind rapid tulpina dominantă în…

3 ore ago