Salariile minerilor, asigurate în acest an

Andreea Lazăr

Ministerul Economiei, conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) şi sindicatele din Valea Jiului au semnat, săptămâna trecută, un protocol prin care se asigură finanţarea activităţii miniere din Valea Jiului. Protocolul cuprinde opt puncte principale, care fac referire la asigurarea finanţării, planul de reorganizare al exploatărilor miniere, dar şi găsirea de soluţii pentru ştergerea datoriilor istorice ale CNH.

Identificarea minelor neviabile
Potrivit prefectului judeţului Hunedoara, Attila Dezsi (foto), protocolul încheiat prevede închiderea grupului de mine neviabile, până la sfârşitul anului 2018. Chiar dacă există mai multe voci care susţin că minele nerentabile ar fi Petrila, Paroşeni şi Uricani, în cadrul protocolului nu au fost specificate minele care se vor închide. „În acest moment, nu a fost stabilit grupul minelor neviabile. Există doar variante de lucru, care vor fi analizate în perioada următoare. În ceea ce priveşte disponibilizările de personal, deocamdată, nu se pun astfel de probleme, dar sindicatele au cerut ca în cazul restructurărilor, să existe posibilitatea plăţilor compensatorii”, a afirmat Attila Dezsi. În condiţiile în care, pe parcursul procesului de închidere a minelor neviabile, una dintre acestea ajunge să aibă condiţii financiare de exploatare pozitive, ea poate ieşi din programul de închidere.

CNH, şters de pe lista datornicilor?
Acelaşi protocol cuprinde şi promisiunea Ministerului Economiei de a găsi soluţii pentru ştergerea datoriilor CNH către stat. Aceste datorii se ridică la peste 300.000.000 de lei, dintre care 70 la sută sunt penalităţi. „Acest protocol aduce liniştea în Valea Jiului. De asemenea, acesta creează şi confortul necesar discuţiilor privind continuarea activităţii în Valea Jiului pe termen mediu şi foarte lung, dar şi construirii posibilităţilor de reorganizare a mineritului din această zonă”, a conchis Attila Dezsi, prefectul judeţului.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Fara disponibilizari si asa suntem putini in subterane si nu sunt locuri de munca pentru tineri in Vaslea Jiului in aceasta zona saraca.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

15 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

15 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

15 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

15 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

15 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

15 ore ago