Categories: Actualitate

Salariile compensatorii ale minerilor, sub semnul întrebării

Carmen Cosman

În lipsa subvenţiei de la bugetul de stat, Compania Naţională a Huilei Petroşani este nevoită să suporte din propriile venituri sumele necesare acoperirii plăţilor compensatorii pentru angajaţii care s-au disponibilizat. Un efort bugetar deloc de neglijat, adică vreo 10 milioane de lei lunar. Liderii minerilor se tem, însă, că banii nu vor ajunge la oameni.

În funcţie de anii lucraţi
Plăţile compensatorii sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă şi se acordă în funcţie de vechimea în muncă. Circa 85 la sută dintre cei care au plecat au între 15 şi 20 de ani vechime şi vor primi 10 salarii medii nete pe companie, adică 21.000 de lei, în trei tranşe egale, lunare, în octombrie, noiembrie şi decembrie. Cei care au între 20 şi 25 de ani vechime vor primi 15 salarii, respectiv 25.000 de lei, iar cei cu vechime mai mică vor primi între trei şi cinci salarii medii nete pe companie. Teoretic, banii sunt din subvenţii, practic însă, acestea nu au venit încă, aşa că sumele sunt suportate din fondurile proprii ale Companiei. În aceste condiţii, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacataş, şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la existenţa acestor fonduri. „Este o mare problemă. Ajutorul de stat nu a venit, iar aceşti bani trebuie să-i achite Compania, din producţia vândută. Părerea mea este că nu o să aibă de unde. Am spus-o de mult, dar nu am fost luat în seamă”, a declarat el. Liderul LSMVJ spune că reprezentanţii Comisiei Europene nu şi-au dat acceptul pentru acordarea ajutorului de stat, iar Ministerul Finanţelor nu va da undă verde în acest caz.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Actualul guvern (mai ales ministerul Economiei care este condus de dusmani Vaii Jiului Condescu,Berceanu,Videanu si acum ministerul Munci condus de rautate de Sulfina Barbu)isi bat joc de mineritul Vaii Jiului,au ochi doar pentru lignitul slab calitativ din Gorj al lui Condescu.

Recent Posts

Cum a devenit România un hub tehnologic în curs de dezvoltare în Europa?

România este uneori numită “the rising techhub of Europe” - anume hubul tehnologic în creștere…

2 zile ago

Nepăsare sau gafă? Liberalii hunedoreni, fără omagiu pentru Eroii României

Ziua Eroilor este un moment de profundă reverență și recunoștință, când comunitățile din întreaga țară…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că se pregătește de­bar­carea unui șefuleț din zonă, care se pare că…

3 zile ago

Bulina albă

Abiatar Bubău, elev în clasa a II-a, prof. Lazăr Cezarina La Liceul de Arte Pentru…

3 zile ago

Bulina neagră

Ioan R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

3 zile ago

„Un Lord a venit la primărie”. Lucian Rus: Am candidat pentru Deva și pentru deveni. Ei sunt câștigătorii acestor alegeri

Lucian Rus este revelația acestor alegeri locale din județul nostru. Puțini au crezut în proiectul…

3 zile ago