Categories: Sport

Să ne cunoaştem campionii. Azi, despre Adelin Pop, atlet de la CSS Hunedoara

Pe proaspătul medaliat la Campionatele Naţionale de atletism în sală pentru juniori II l-am găsit, normal, pe stadionul din Hunedoara, unde se pregătea alături de multipla cam­pioană de seniori, Claudia Maria Florea, pen­tru viitoarele competiţii. Am aşteptat cuminte până ce au finalizat cei doi antrenamentul pro­gram şi apoi am deschis discuţia.

Reporter: Deci, două medalii de aur, una la 800 de m şi alta la 1500 m şi o medalie de argint în proba de ştafetă 4 x 400m. Felicitări pentru aceste performanţe, dar întrebarea mea este de ce te-ai orientat spre atletism şi nu ai ales o altă disciplină sportivă dintre cele care se mai practică în municipiul Hunedoara?
Adelin Pop: Eu am practicat mai mulţi ani, înainte să vin la atletism şi alte sporturi, fotbal, handbal, tenis de câmp, înot chiar, dar m-am oprit aici la atletism pentru că mi-a plăcut cel mai mult. Am rămas la atletism de mai mulţi ani, cred că de vreo şapte ani.

Reporter: Cele două probe de semifond ( 800 m şi 1500 m) la care ai cucerit medaliile de aur sunt preferatele tale?
Adelin Pop: Pot spune acest lucru pentru că alerg pe aceste două distanţe de când am început atletismul la CSS Hunedoara. Mie îmi plac probele mai lungi.

Reporter: În general, cred că probele mai scurte nu sunt agreate de atleţi.
Adelin Pop: Nu este chiar aşa, eu alerg şi 3000 m, care e o probă mai grea, dar rămân la 800 m şi la 1500 m, fiincă sunt mai rapide. Şi nu sunt aşa grele, cum se spune.

Reporter: În ce clasă eşti tu acum, la ce colegiu? Ce au spus colegii tăi despre aceste performanţe? Colegele? S-au bucurat că, uite, ai cucerit medalii la campionatele naţionale?
Adelin Pop: Sunt în clasa a X-a la Colegiul Iancu de Hunedoara. E cam greu acum la şcoa­lă, am fost şi suntem în on-line, nu prea ne în­tâl­nim noi între noi, colegii. Adevărul este că nu prea am fost susţinut de colegi, mă cam luau peste picior, ei nu prea cunosc sportul de per­for­manţă. Unii îmi tot spuneau să mă las, că nu pot să fac şi şcoală şi sport de performanţă. Că e greu.Cred că sunt şi invidioşi pentru aceste rezultate…

Reporter: Nu-i frumos din partea lor. În loc să te susţină, să se bucure că au un coleg cam­pion naţional, practic vroiau să te convingă să te lasi. Acum ai demonstrat că se poate. Eu vreau ca să aud că ai trecut sub pragul celor 4 minute, în proba de 1500 m, pe care ai în­cheiat-o foarte aproape de acest timp.
Adelin Pop: Am demonstrat şi o să vreau să fac performanţe si mai bune. Am avut până acum mai multe medalii de bronz, dar acum au venit şi cele de aur.O să mai aduc şi altele..

Reporter: Sunt curios să aflu dacă se simte în aceste performanţe ale tale, faptul că te pre­gă­teşti de mai mult timp cu Claudia Maria Flo­rea? E si ea campioană la 800 şi 1500 m, dar la senioare.
Adelin Pop: Recunosc că ea m-a ajutat foar­te mult. S-a schimbat foarte mult cum văd eu atletismul. Se vede mult că am lucrat cu Cla­u­dia. Îi mulţumesc foarte mult pentru acest sprijin.

Reporter: Cine pe cine trage la antrena­mente, tu sau Claudia?
Adelin Pop: La început Claudia era cea care mă trăgea la antrenamente, eu nu reuşeam să ţin ritmul cu ea. Acum s-a mai schimbat situa­ţia. Eu fiind băiat am un alt ritm şi reuşesc să fiu mereu cel care duce trena, cum se spune în atletism. E important şi pentru performanţe să pot face acest lucru.

Reporter: Eşti aşa subţirel, parcă ai fii un ţânţar. Ce mânînci? Ai o dietă anume? Te-am urmărit la naţionale şi când te-am văzut aşa slăbuţ, am zis că nu duci proba de 1500 m până la capăt!
Adelin Pop: Nu aleg, mănânc ce e în farfurie. Orice,ciorbe, carne,dulciuri, prăjituri. Nu am o dietă anume, specială . Important este să fiu sănătos.

Reporter: Medalii la competiţiile de sală pentru tine. E mare diferenţă între sezonul de sală şi cel în aer liber? Curând vor debuta şi cele în aer liber.
Adelin Pop: Eu aşa cred, dar pentru mine nu contează. Vreau ca la concursurile în aer liber să am un rezultat mai bun, să fac baremul pentru europene.

Reporter: Cum e viaţa în cantonamente? Ai tot fost în ultima perioadă.
Adelin Pop: E dificil dar e mai bine, mai ales că aici la noi, la Hunedoara condiţiile de pre­gă­tire sunt proaste. Acum se anunţă că se dă­râmă şi stadionul, că o să construiască unul fără pistă de atletism, aşa că o să ajungem să ne pregătim pe drumul gării, pe asfalt.

Reporter: Mai cunosc eu o atletă, de la marş care se pregăteşte în condiţii dificile. Anamaria Bolohan e colegă cu voi..
Adelin Pop: E foarte urât. Da, dar ştiţi, ca să faci performanţă ai nevoie şi de condiţii bune de pregătire.

Reporter: Ce îţi doreşti tu cel mai mult, acum?
Adelin Pop: Îmi doresc ca sportul, mişcarea sportivă, să fie văzută cu alţi ochii, să fie încu­ra­jaţi copiii , tinerii să facă sport. Nu numai şcoa­lă, scoală, scoală, să mai facem şi sport. Nu ne încurajează nimeni, nu ne finanţează clu­burile sportive,ca să facem sport.

Reporter: Aşa e acum în România. Deci eşti în clasa a X-a.Cum te descurci, totuşi, la şcoală, tu fiind la un colegiu unde se predă multă matematică, ştiinţe exacte?
Adelin Pop: Cu on-line-ul mai greu, dar până acum a fost bine, am intrat la liceu cu 9.17, în prima clasă de informatică, engleză intensiv. A doua limbă străină franceză.

Reporter: Succes şi multe alte succese pentru tine şi pentru atletismul hunedorean.

La această discuţie a participat şi Claudia Maria Florea, colega de antrenament, cum spu­neam, a lui Adelin Pop. E poate singura care poate să îl caracterizeze. Deci:

Reporter: Ce ne spui despre juniorul Adelin, noul campion naţional?
Claudia Maria Florea: În primul rând e foarte muncitor, de asta a ajuns la performanţele des­pre care vorbim, medalii în competiţiile de atle­tism. E tare neastâmpărat, se vede că are multă energie, trebuie să o consume undeva şi l-am ajutat să o consume aici, la antre­na­mente. E inteligent şi poţi discuta orice cu el.

Reporter: E un partener agreabil de antre­nament?
Claudia Maria Florea: Da, foarte agreabil. Dacă nu ne înţelegeam din prima, cu siguranţă că nu aveam ambii rezultatele pe care le-am înregistrat noi în acest sezon. Eu l-am avut initial ca sparing partener, dar după cum se vede are talent şi potential pentru rezultate.

Reporter: Un gând bun pentru el…
Claudia Maria Florea: Să fie sănătos, să prindă Campionatele europene şi să vină în primii şase în finala de la europene.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

13 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

13 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

13 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

13 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

13 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

13 ore ago